NOS NieuwsAangepast

Rutte: ik ga ervan uit dat Trump deugt

Rutte: ik ga ervan uit dat Trump deugt

Premier Rutte vindt dat je niet met het "vingertje" moet wijzen naar de nieuwe Amerikaanse president Trump. Volgens hem moet je ervan uitgaan dat de nieuwe president deugt. In een reactie op kritische vragen van D66 in de Tweede Kamer benadrukte Rutte dat Trump democratisch is gekozen en dat je met een vingertje geen relatie kunt bouwen. "Dan behartig je niet de Nederlandse belangen."

Gisteren feliciteerde Rutte Trump telefonisch met zijn uitverkiezing en onderstreepte daarbij het belang van blijvende nauwe samenwerking tussen Nederland en de Verenigde Staten.

Vooral D66, GroenLinks en de groep-Kuzu-Özturk, maar ook regeringspartij PvdA vinden dat Rutte veel kritischer tegenover Trump had moeten zijn en dat de premier meer afstand had moeten nemen van eerdere uitspraken van de nieuwe president. Volgens Pechtold had de premier er bijvoorbeeld op kunnen wijzen dat Trump een land vertegenwoordigt dat vrijheid en gelijkwaardigheid in het vaandel heeft en dat de Amerikaanse president een voorbeeldfunctie heeft.

Brug slaan

Rutte zei dat het belangrijk is dat Europa en de Verenigde Staten een hechte relatie houden. Hij ziet een belangrijke rol voor Nederland om daarbij "een brug te slaan". Volgens hem is het een onjuiste benadering om er op voorhand vanuit te gaan dat de nieuwe president wel niet zal voldoen aan onze standaarden. Hij vindt dat Trump moet worden beoordeeld op zijn daden. "Als daar dingen niet goed gaan, zal ik opkomen voor de Nederlandse belangen."

Rutte zei overigens ook dat hij het in zijn telefoongesprek met Trump wel degelijk heeft gehad over "gedeelde waarden".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl