NOS NieuwsAangepast

Het World Economic Forum, wat is dat ook alweer?

Het World Economic Forum is begonnen. Vijf vragen over de topbijeenkomst

Wat is het World Economic Forum?

In het Zwitserse skidorp Davos komen jaarlijks zo'n 2500 politici, bankiers en economen bijeen voor het World Economic Forum. Daar spreken ze over nieuwe economische systemen en analyseren ze ook de huidige wereldeconomie. Eigenlijk draait het om discussiëren, en vooral om netwerken.

Komt er wel eens iets concreets uit deze bijeenkomst?

Nee, over het algemeen niet. Maar soms gebeurt er toevallig wel eens iets, zoals in 1988. In de jaren 80 was de relatie tussen Griekenland en Turkije uiterst vijandig. In die tijd ging de ruzie over de heerschappij in de Egeïsche Zee. Maar toen de premiers van Griekenland en Turkije elkaar onverwachts tegen het lijf liepen in Davos, kwam er voor het eerst toenadering tussen de twee landen. De beslissing die zij toen namen, heeft waarschijnlijk een oorlog voorkomen. Het vormde een keerpunt in de relatie tussen de twee landen.

Dus over het algemeen komt er weinig concreets uit. Maar wat is dan wél het doel van dit forum?

Het is de bedoeling dat mensen samen nadenken over oplossingen voor economische problemen. Mensen gaan er vooral heen om te praten met en te luisteren naar de bekende leiders en specialisten uit alle hoeken van de wereld.

Kan iedereen deelnemen?

Nee. Om mee te mogen doen in Davos, moet je een uitnodiging hebben gekregen van de organisatoren. Vertegenwoordigers van de grootste bedrijven ter wereld behoren tot de gelukkigen, denk bijvoorbeeld aan Bill Gates en Heineken topbaas Jean-François van Boxmeer. Ook politici als Cameron en Merkel en voorzitters van goede doelen reizen af naar het skioord.

Acteur Robert de Niro is uitgenodigd en geeft een workshop over hoe film en cultuur de economie kunnen stimuleren. Bono van U2 is een vaste gast en zal er dit jaar dus weer bij zijn. Er staan ook 32 Nederlanders op de genodigdenlijst.

Wordt er nog wat anders gedaan dan praten?

Nauwelijks. Er worden honderden debatten en workshops georganiseerd. Die gaan werkelijk over van alles, van gesprekken over de wereldeconomie tot de oorlog in Afghanistan. En zelfs over wat bedrijfsleiders kunnen leren van Shakespeare en hoe je burn-outs kunt voorkomen.

Tussendoor hebben ze gelukkig nog wat tijd om met de nieuwe sociale contacten de skipistes van Davos onveilig te maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl