De ouders van Joep van der Linden in een uitzending van Zembla vorige maand
NOS NieuwsAangepast

'Joep overleed door doelbewuste risico's geitenhouder'

"De geitenhouder is flink gecompenseerd, terwijl wij met een enorme bak ellende zitten." Jet van der Linden, moeder van de 16-jarige Joep die overleed aan de gevolgen van Q-koorts, is stellig: Ronny G. moet gestraft worden.

De verstandelijk beperkte zoon van Jet van der Linden bezocht in 2009 de geitenboerderij van Ronny G. in Voerendaal. Na het schooluitje leek er in eerste instantie nog niet zoveel aan de hand, maar bijna drie maanden later ging het mis.

"Het begon met een epileptische aanval", zegt Van der Linden in het NOS Radio 1 Journaal. Die aanvallen bleven maar doorgaan. "In het centrum voor epilepsie constateerden de artsen epileptische Q-koorts."

Moeder Q-koorts-slachtoffer stapt naar rechter

En daar hield het niet mee op. Een darmontsteking en een ontsteking aan zijn hartkleppen volgden. De problemen stapelden zich op. Uiteindelijk had Joep zo'n dertig tot veertig insulten per dag.

"Op 13 oktober 2013 kwam hij op de Intensive Care en nog geen twee weken later hebben we gezegd: het is goed geweest. Hij is niet meer bij geweest. Joep was op. Hij lag alleen nog maar aan de apparatuur."

Als die man gewoon op tijd had afgebeld dan was er helemaal niks aan de hand geweest. Hij heeft doelbewust risico's genomen.

Jet van der Linden

Het tv-programma Zembla meldde onlangs dat de geitenhouder al wist dat zijn boerderij besmet was met Q-koorts. Van der Linden vindt dat de boer welbewust risico's heeft genomen door zijn mond te houden.

"Hij heeft nooit iets gezegd. Als die man gewoon op tijd had afgebeld dan was er helemaal niks aan de hand geweest. Hij heeft doelbewust risico's genomen. Vandaar ook de aanklacht dood door schuld."

Aangifte

Vandaag meldt NRC Handelsblad dat Van der Linden samen met een ander slachtoffer gisteren aangifte heeft gedaan tegen Ronny G. "We willen een excuus. Ik wil dat hij zegt: ik heb gefaald. Maar in plaats daarvan speelt hij alleen maar het slachtoffer. Ik wil geen wraak nemen, maar hij moet wel gestraft worden."

"Hij vindt dat hij een tweede kans verdient, maar wij krijgen geen tweede kans meer met Joep", zegt Van der Linden. "Hij ziet zichzelf vooral als slachtoffer en hij leeft zijn leven voort."

Ronny G. wil niet reageren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl