NOS NieuwsAangepast

Asscher over Samsom: ander leiderschap nodig

Lodewijk Asscher vindt dat er binnen de PvdA een ander soort leiderschap nodig is. In het eerste van vier debatten tussen Asscher en zijn tegenstrever Diederik Samsom over het lijsttrekkerschap zei Asscher dat het erom gaat hoe mensen met elkaar samenleven. "Als je uit elkaar gespeeld dreigt te worden als samenleving, moet er een ander soort leiderschap komen."

Asscher benadrukte dat de achterban van de partij erop moet kunnen vertrouwen dat de principes van de PvdA niet onderhandelbaar zijn. Op de vraag van de gespreksleider of Samsom die principes in het regeerakkoord heeft weggegeven, antwoordde Asscher dat hij op het gebied van ontslagrecht en de bescherming van werklozen "met de steun van de vakbeweging en velen" dingen heeft kunnen rechtzetten.

"Leiderschap moet gebaseerd zijn op waarden en principes." Asscher zei dat hij veel waardering heeft voor Samsom, maar dat er iets moet veranderen aan koers, leiderschap, toon en boodschap.

Vrijwel alles samen

Samsom zei dat er weinig meningsverschillen tussen hem en Asscher zijn over de koers en de waarden van de PvdA. Hij onderstreepte dat hij de afgelopen vier jaar "vrijwel alles" met Asscher samen heeft gedaan. Volgens hem kon de vicepremier inderdaad maatregelen uit het regeerakkoord repareren, omdat daar kort na het aantreden van het kabinet 500 miljoen euro extra voor was, in ruil voor het schrappen van de inkomensafhankelijke zorgpremie.

Samsom voegde eraan toe dat de lijsttrekkersverkiezing er niet toe moet leiden dat de kandidaten elkaar kleiner maken. "We zullen elkaar sterker moeten maken."

Arbeidsmigratie

De twee kwamen met elkaar in botsing over arbeidsmigratie binnen de EU. Asscher wil gelijk loon voor gelijk werk in Europa. Wordt daar niet aan voldaan, dan moet Nederland volgens hem stoppen met vrij verkeer van arbeid. Samsom is het wel eens met het uitgangspunt dat daarover moet worden onderhandeld. "Maar zeggen dat wij ons terugtrekken uit de arbeidsmigratie als de rest van Europa niet mee wil, is een loze belofte", zei Samsom.

Asscher en Samsom antwoordden ook verschillend op de vraag of ze bij een soortgelijke verkiezingsuitslag hetzelfde zouden doen als vier jaar geleden. Asscher zei dat het antwoord daarop nee moet zijn en dat het anders moet. Hij wil meteen na de verkiezingen met de leden praten over wat er met de uitslag moet gebeuren en niet "in haast". De vicepremier vindt dat Samsom de leden vier jaar geleden het gevoel heeft gegeven dat "hij heeft gekwartet met onze waarden".

Samsom zei dat dat na de vorige verkiezingen wel degelijk met de leden is overlegd, maar dat het wel iets "langzamer" had gekund. Hij benadrukte dat de economische situatie vier jaar geleden zo slecht was dat er snel een nieuw kabinet moest komen.

Vrouwen

Samsom en Asscher botsten verder over de plaats van vrouwen in de politiek. Samsom vindt dat de PvdA er serieuzer werk van moet maken om meer vrouwelijke PvdA-kandidaten op topposities te krijgen. Asscher noemde dat "niet heel geloofwaardig". "Het gaat om wat je doet en dit is wel een heel late bekering."

Het eerste lijsttrekkersdebat werd gehouden in een buurttheatertje in de Haagse Schilderswijk. De komende tijd zijn er nog drie van zulke bijeenkomsten. Asscher zei dat hij bij verlies van de interne verkiezing wel in de Kamer wil gaan zitten, als de partij daar prijs op stelt. Samsom zei daarop dat hij zeker van dat aanbod van Asscher gebruik wil maken.

De PvdA-leden kunnen stemmen van 24 november tot en met 7 december. Vrijdag 9 december wordt bekend wie PvdA-lijsttrekker wordt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl