NOS NieuwsAangepast

Probleem bij afstand doen van zakelijk belang Van der Steur

Premier Rutte gaat ermee akkoord dat een deel van de zakelijke belangen van minister Van der Steur niet op afstand wordt geplaatst. Rutte schrijft aan de Tweede Kamer dat dit "in deze zeer specifieke omstandigheden acceptabel" is.

Het is gebruikelijk dat bewindslieden zich tijdens hun ministerschap niet bemoeien met hun zakelijke belangen. Dat doen ze om de schijn van belangenverstrengeling tegen te gaan. Het was de bedoeling dat dat ook bij Van der Steur zou gebeuren, maar Rutte schrijft aan de Kamer dat bij het op afstand zetten van bepaalde belangen van de minister een probleem is ontstaan.

Antiquariaat

Van der Steur was betrokken bij een antiquariaat. Juridisch is dat een vennootschap onder firma. Het idee was dat de verhoudingen in deze vennootschap zouden worden aangepast, maar Rutte benadrukt dat zo’n wijziging alleen tot stand kan komen met instemming van alle vennoten.

"Van der Steur en zijn vennoot hebben de afgelopen anderhalf jaar geprobeerd tot overeenstemming te komen om de aangekondigde op-afstandplaatsing in enigerlei vorm te effectueren. Daarbij zijn verschillende varianten verkend maar zonder resultaat."

Onmogelijk

Daardoor zijn de zakelijke verhoudingen binnen de vennootschap onveranderd gebleven. De premier schrijft dat voor Van der Steur "helaas" een situatie is ontstaan waarin het voor hem onmogelijk lijkt om uitvoering te geven aan de afspraak bij zijn benoeming vorig jaar maart, "hoewel betrokken partijen zich daarvoor zeer hebben ingespannen".

Rutte benadrukt dat Van der Steur zich in de praktijk "feitelijk zo ver mogelijk heeft verwijderd van enige invloed op het dagelijks beheer van de vennootschap, maar dat hij wettelijk verplicht blijft formele stukken te ondertekenen".

Belangenconflict

Volgens Rutte staan de besluiten van Van der Steur als minister ver af van het functioneren van het antiquariaat. Daarom is het volgens de premier moeilijk voor te stellen dat het handelen van Van der Steur als minister kan botsen met zijn zakelijk belang. Maar mocht er toch een kwestie spelen waarin een belangenconflict denkbaar is, dan zal de minister zich onthouden van een besluit en de zaak overdragen aan een collega-bewindspersoon.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl