Medicijnen nog steeds maar beperkt verkrijgbaar in arme landen
Hugo van der Parre
Researchredacteur
Mensen in arme landen hebben nog steeds maar zeer beperkt toegang tot noodzakelijke medicijnen. Weliswaar zijn er vaker projecten van de twintig grootste farmaceutische bedrijven om armen toegang te verschaffen tot hun geneesmiddelen, maar de omvang van die projecten blijft beperkt. Dat blijkt uit de nieuwe Index of Access to Medicine.
Farmaceutische bedrijven laten bijvoorbeeld maar een kwart van hun nieuwe geneesmiddelen registreren in arme landen. Zonder registratie komen de medicijnen niet beschikbaar dus driekwart van alle nieuwe middelen is daar niet te krijgen.
Veel te duur
Een ander probleem is de prijs van honderden medicijnen en andere middelen tegen ziekten die de meeste gezondheidsschade aanrichten in ontwikkelingslanden.
Het overgrote deel van de verkrijgbare geneesmiddelen in deze landen is veel te duur. Slechts vijf procent is betaalbaar voor patiënten die de middelen nodig hebben.
Verbeteren
Een deel van de farmaceuten experimenteert met nieuwe methoden om geneesmiddelen beschikbaar te maken in arme landen. Sommige werken met plaatselijke overheden, universiteiten en ngo's samen om de gezondheidszorg te verbeteren. De meeste aandacht bij het toegankelijker maken van geneesmiddelen gaat naar hart- en vaatziekten, infecties van de lagere luchtwegen en hiv/aids.
De afgelopen twee jaar hebben zeven farmaceuten in bepaalde arme regio's afgezien van hun patentrechten voor een aantal geneesmiddelen. Daardoor kunnen die middelen veel goedkoper geproduceerd worden. Voor hiv/aids-middelen was dat al eerder gebeurd, maar nu geldt dat ook voor medicijnen tegen hepatitis C. Daaraan lijden wereldwijd tussen de 130 en 150 miljoen mensen, vooral in arme landen.
Voor de vijfde keer op rij voert GlaxoSmithKline (GSK) de ranglijst aan. GSK doet meer dan haar concurrenten aan de ontwikkeling van medicijnen die juist in arme landen dringend nodig zijn, aan het betaalbaar maken van die middelen en het weggeven van middelen in het kader van speciale projecten.