NOS NieuwsAangepast

Genetisch gemanipuleerde muggen uitgezet

In Maleisië zijn 6000 genetisch gemanipuleerde muggen uitgezet in een onbewoond gebied in het oosten van het land om de knokkelkoorts terug te dringen. Dat heeft het Maleisisch Instituut voor Medisch Onderzoek (IMR) bekendgemaakt.

Het gaat om een experiment waarbij de mannelijke aedes aegypti, ook wel denguemug genoemd, genetisch gemanipuleerd is. Als die mug met een vrouwtje paart, komt er geen nageslacht, of muggen die veel korter leven. Hierdoor neemt de muggenpopulatie geleidelijk af. Alleen de vrouwelijke denguemug brengt de ziekte over.

Op de Kaaimaneilanden zorgde een soortgelijk experiment vorig jaar voor een afname van de muggenpopulatie in het onderzoeksgebied met 80 procent.

Kritiek

Het experiment is omstreden. Milieuorganisaties hebben gewaarschuwd dat het uitzetten van de genetisch gemanipuleerde muggen onbedoelde gevolgen kan hebben, zoals de komst van oncontroleerbare gemuteerde muggen.

Andere critici zeggen dat het afnemen van de muggenpopulatie een vacuüm kan creëren in het ecosysteem, dat dan gevuld wordt door andere insecten die mogelijk weer nieuwe ziektes met zich mee brengen.

De autoriteiten zeggen dat er geen reden tot bezorgdheid is. Het gaat om een kleinschalig onderzoek, dat in december begon en in januari is afgerond. De genetisch gemanipuleerde muggen leven maar vijf dagen en er zijn geen plannen om grote aantallen genetisch gemanipuleerde muggen uit te zetten, aldus het IMR.

Geen behandeling

Het aantal doden door knokkelkoorts in Maleisië steeg vorig jaar met 52 procent. Er stierven toen 134 mensen aan de ziekte, meer dan 46.000 mensen raakten besmet.

Knokkelkoorts of dengue komt veel voor in Azië en Latijns-Amerika. Symptomen zijn onder meer hoge koorts, gewrichtspijnen en misselijkheid. In ernstige gevallen kan de ziekte leiden tot inwendige bloedingen, een haperende bloedsomloop en de dood. Er is geen behandeling voor de ziekte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl