Pavel Koelizjnikov op het ijs van de baan in Harbi
NOS SchaatsenAangepast

Koelizjnikov pakt wel goud op tweede 500 meter

Pavel Koelizjnikov heeft bij de wereldbeker in Harbin goud gepakt op de tweede 500 meter van het weekend. Na de tegenvallende tweede tijd op de 500 meter van zaterdag was hij een dag later nipt sneller dan de Chinees Tingyu Gao.

Koelizjnikov won in 34,98, slechts 0,01 seconde sneller dan Gao. Daarmee bleef een grote verrassing uit. Gao, het 18-jarige Chinese sprinttalent, leek lange tijd met zijn 34,99 als enige rijder onder de 35 seconden te duiken.

Gao debuteerde vorig jaar in de wereldbeker bij de senioren, maar reed tot dit weekend nog nooit in de A-groep. Wel nam hij vorig seizoen deel aan de WK sprint. Hij eindigde daar op een anonieme 24ste plaats. Nu heeft hij de aansluiting met de top gevonden.

Toch werd er zondag nog sneller gereden. Roeslan Moerasjov, die vrijdag werd gediskwalificeerd vanwege een valse start, reed in de B-groep 34,88. Maar omdat hij een blokje had weggetikt, werd hij ook nu weer uit de uitslag gehaald.

Nederlanders

In tegenstelling tot zaterdag konden de Nederlandse mannen zich niet onder de besten mengen. Kai Verbij eindigde op de eerste 500 meter nog op het podium (derde), nu werd hij slechts zestiende.

De beste Nederlander was Ronald Mulder. Met de achtste plek (35,27) bleef hij zijn teamgenoot Daidai Ntab nipt voor (negende met 35,29). Jan Smeekens, die zaterdag nog vierde werd, noteerde nu de vijftiende tijd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl