Novak Djokovic
NOS SportAangepast

Djokovic weer helemaal zen na 'emotioneel' halfjaar

Het is even wennen. Novak Djokovic die niet als dé favoriet aan een toernooi begint. De Serviër verdedigt vanaf vandaag in Londen zijn titel het eindejaarstoernooi ATP World Tour Finals, maar moet nu Andy Murray voor zich dulden.

De Serviër probeert het recente verlies van de nummer een-positie aan de Brit te gebruiken om een nieuwe start te maken. Het lijkt erop dat Djokovic een andere benadering heeft gekozen om zich vooral mentaal sterker te maken. Geen woede-uitbarstingen meer, maar de rust zelve blijven.

Zo toont Djokovic via Twitter veel waardering voor spelersvakbond ATP en zijn fans. Ook na zijn verlies tegen Marin Cilic op het masterstoernooi in Parijs feliciteert hij de Kroaat met een innige omhelzing.

De sportieve houding van Djokovic is in feite de normaalste zaak van de wereld, maar kan niet los worden gezien van zijn samenwerking met de Spanjaard Pepe Imaz. Dit is een oud-tennisser die sterk gelooft in spiritualiteit en de kracht van meditatie.

Onlangs dook er op internet een video op van Djokovic waarin hij deelneemt aan een sessie van Imaz. De beelden zijn volgens de Daily Mail van afgelopen zomer, het moment waarop Djokovic net zijn Wimbledon-titel heeft verloren.

In de video is onder meer te zien hoe Djokovic volledig opgaat in de langdurige sessie. Het zijn opvallende methoden voor een toptennisser, toen nog de nummer een van de wereld.

Goeroe of mental coach?

Djokovic wil zelf weinig loslaten over zijn samenwerking met Imaz: "De media proberen een verhaal te creëren door hem een goeroe te noemen. Ik treed verder niet in detail. Hij hoort bij het team, dat is alles", zei hij vorige week in Parijs.

Ook in aanloop naar de World Tour Finals in de Lodense O2 Arena maakt Djokovic zich weinig zorgen als hij door de aanwezige pers wordt gevraagd naar de afgelopen halfjaar, waarin hij een aantal nederlagen heeft geleden.

"In sport kun je niet verwachten dat je altijd maar wint. Ik krijg nu ook de rekening gepresenteerd voor de successen die ik in het verleden heb gehad", aldus Djokovic. "Dit jaar na Roland Garros (waar hij z'n enige ontbrekende grandslamtitel won, red.) heb ik weinig tijd gehad om te herstellen. Het was behoorlijk emotioneel."

Djokovic: in sport kun je niet alles blijven winnen

Murray is naar eigen zeggen al voorbereid op het moment dat Djokovic zijn topvorm hervindt. Wellicht al in Londen? "Het is een kwestie van tijd. De afgelopen maanden speelde hij misschien wat minder, maar je kunt je vingers erop natellen dat hij weer in topvorm komt", aldus de Schot.

"Novak heeft de World Tour Finals de afgelopen vier jaar gewonnen, dus er is geen enkele reden om aan te nemen dat hij hier geen goed toernooi zal hebben."

Murray: kwestie van tijd voordat Novak topvorm hervindt

Meeste eindzeges eindejaarstoernooi

Titels Speler Titels
6 Roger Federer (Zwi) 2003, 2004, 2006, 2007, 2010, 2011
5 Ivan Lendl (Tsj) 1981, 1982, 1985-1987
5 Pete Sampras (VS) 1991, 1994, 1996, 1997, 1999
5 Novak Djokovic (Ser) 2008, 2012-2015
4 Ilie Nastase (Roe) 1971-1973, 1975

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl