NOS NieuwsAangepast

Sociaaldemocraten dienen klacht in over Neelie Kroes

PvdA'er Paul Tang en 45 andere sociaaldemocraten in het Europarlement hebben bij de Europese ombudsvrouw een klacht ingediend over oud-Eurocommissaris Neelie Kroes. De klacht gaat over Kroes' voormalige bijbaan, die in strijd zou zijn met de regels.

Onlangs werd bekend dat Kroes tussen 2000 en 2009 een bestuursfunctie heeft gehad bij een bedrijf op de Bahama's. In die periode was ze ook Eurocommissaris van Mededinging. Volgens de gedragscode had ze die bestuursfunctie moeten melden aan de Europese Commissie, maar dat heeft ze nooit gedaan. Volgens Tang was er sprake van belangenverstrengeling.

Tang en de andere sociaaldemocraten deden eerst per brief hun beklag bij de Europese Commissie. Ze eisten onder meer dat de EC de gedragscode voor Eurocommissarissen flink aanscherpt. Nu er na ruim een maand geen antwoord is gekomen van de EC, vragen de briefschrijvers EU-ombudsvrouw Emily O'Reilly de zaak te behandelen. Tang hoopt dat dat uiteindelijk leidt tot strengere gedragsregels.

Onverteerbaar

Met de affaire-Kroes staat volgens Tang de reputatie van de Europese Commissie op het spel. Hij wijst erop dat eerder al is gebleken dat oud-commissievoorzitter Barroso een innig contact had met de zakenbank Goldman Sachs. Hij is daar inmiddels in dienst getreden.

Tang noemt het onverteerbaar als er belangenverstrengeling lijkt te zijn tussen Europese toppolitici en bedrijven waarvoor die politici eerder de regels opstelden. Grote bedrijven lijken nu met hun miljoenen politieke invloed te kopen, zegt Tang.

Ombudsvrouw O'Reilly is morgen te gast in het programma Buitenhof.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl