NOS SchaatsenAangepast

Nuis hoorde voor de race: pak 'm, hè!

Nuis: ik moet de emoties niet te hoog laten komen

De lach van Kjeld Nuis sprak boekdelen. Dit was de enige manier om zijn gelijk te halen: winnen. En vooral: winnen van Pavel Koelizjnikov, zijn grote rivaal. "Het is supermooi om het nieuwe seizoen te beginnen met een gouden medaille", grijnsde Nuis.

De 28-jarige Leidenaar was een van de weinige schaatsers die zich vorig jaar met scherpe bewoordingen uitliet over de op meldoniumgebruik betrapte Koelizjnikov. Nuis vocht vorig seizoen veel duels uit met de 22-jarige Rus en moest op beslissende momenten, zoals de WK sprint, steevast genoegen nemen met de tweede plaats.

Koelizjnikov ontliep een langdurige schorsing en mocht daardoor ook al zijn gewonnen prijzen houden, ten koste van onder anderen Nuis.

Bij de wereldbeker in Harbin haalde Nuis zijn gram op de schaatsbaan. Het beste antwoord. Nuis won de 1.000 meter door Koelizjnikov in de laatste rit te verslaan. De Rus eindigde als derde, nog achter de Fin Mika Poutala.

"De emotie had ik goed onder controle. Ik was niet te gejaagd. Het was technisch goed. Ik kon in de laatste bocht op hem jagen. Dus dat is lekker. Ik ben echt bezig met racen, wie het ook is. Die hengel gaat uit en ik moet hem binnenhalen."

Nuis deed er een beetje luchtig over, maar uit alles bleek wel dat de strijd met Koelizjnikov zeker wel een rol speelde. "In de gang, voor de race, hoorde ik: 'pak 'm, hè!' Na afloop kwam Kramer naar me toe dat ik het goed gedaan had. En hij zei: 'Nu jezelf blijven'."

"En dat klopt. Het moet niet een man-tegen-man-gevecht worden. Ik moet gewoon voor de overwinning gaan. Ik wilde graag winnen, van wie dan ook. Nu heb ik van Mika Poutala gewonnen. Dat is lekker."

En is het dan niet heel lekker dat Nuis heeft gewonnen van Koelizjnikov? Hij lacht. We weten genoeg.

WB Harbin: 1.000 meter (m)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl