De PvdA-leider komt met een pleidooi voor meer vrouwen in de PvdA-top
NOS NieuwsAangepast

PvdA-leider Samsom wil haast maken met vrouwelijke premier

PvdA-leider Samsom vindt dat zijn partij tekort is geschoten in het emancipatiebeleid. Er zitten te weinig vrouwen in de PvdA-top, er zijn te weinig vrouwelijke PvdA-kandidaten en Nederland had nog nooit een vrouw als premier.

Na vier jaar partijleiderschap komt Samsom in een opiniestuk in de Volkskrant met het actieplan Mevrouw de Premier. Hij vindt dat de PvdA het aan zijn stand verplicht is "er alles aan te doen" de eerste vrouwelijke PvdA-premier te leveren. Namen van mogelijke kandidaten noemt hij niet.

Ook moet er in de partij een cultuuromslag komen en er moeten concrete afspraken worden gemaakt om het aantal vrouwen in de top te laten stijgen. De PvdA-fractie moet minstens voor de helft uit vrouwen bestaan, zegt hij.

Mannen

In het manifest zegt Samsom dat de PvdA-top de afgelopen vier jaar terecht is verweten slechts uit mannen te bestaan. In de PvdA-Tweede Kamerfractie zitten op dit moment meer vrouwen (19) dan mannen (16). In het kabinet-Rutte II zitten tien PvdA-bewindslieden: zes PvdA-mannen en vier PvdA-vrouwen: Ploumen, Dijksma, Bussemaker en Klijnsma.

Samsom wil opnieuw lijsttrekker worden van de PvdA en gaat daarvoor de strijd aan met vicepremier Asscher. Die zegt vandaag in de Volkskrant dat hij premier wil worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl