Minister Asscher van Sociale Zaken
NOS Nieuws

Werkgevers krijgen ontslagvergoeding zieke werknemers terug

Werkgevers krijgen de vergoeding die zij moeten betalen als zij een langdurig zieke werknemer ontslaan helemaal terug. Dat staat in een wetsvoorstel van minister Asscher van Sociale Zaken. Zodra de wet ingaat, geldt hij met terugwerkende kracht vanaf 1 juli 2015.

De wet is een aanpassing van de Wet Werk en Zekerheid die op 1 juli 2015 inging. Werkgevers, vakbonden en het kabinet kwamen eerder dit jaar tot de conclusie dat door die wet de lasten voor ondernemers, vooral de wat kleinere, wel erg hoog zijn geworden.

Twee jaar

Het gaat om gevallen waarin de werknemer al twee jaar ziek is en niet meer terug zal kunnen keren naar zijn eigen werkplek of een alternatieve plek in het bedrijf. De werkgever mag dan ontslag aanvragen, maar moet wel een ontslagvergoeding betalen. Opgeteld bij twee jaar loon doorbetalen kan de rekening voor de ondernemer dan flink oplopen.

In het voorstel houdt de zieke werknemer volledig recht op een ontslagvergoeding. Maar de werkgever krijgt die gecompenseerd uit het Algemeen werkloosheidsfonds, dat weer wordt betaald uit de premies werknemersverzekeringen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl