Een lach op het gezicht van Arjen Robben bij het persmoment van Oranje
NOS VoetbalAangepast

Robben eist ruime zege: we moeten ze niet op adem laten komen

Het strijdplan van aanvoerder Arjen Robben voor het WK-kwalificatieduel met Luxemburg telt maar vier woorden: "Knallen met zijn allen."

Hij is de man die het meest gemist wordt als hij er niet is. Tegen de Luxemburgers is hij er weer vanaf het eerste fluitsignaal om zijn kunsten te vertonen. "We mogen die gasten niet op adem laten komen en moeten negentig minuten lang intensief spelen", klinkt het uit de mond van de aanvaller van Bayern München.

"Erop en erover. In eerste plaats winnen, maar we mogen niet tevreden zijn met 1-0 of 2-0. We moeten blijven doorgaan en een goede zege boeken."

Aanvoerder Robben wil tegen Luxemburg knallen met z'n allen

Ook in de oefenwedstrijd tegen de Belgen kon Oranje de acties van Robben, die na overleg uit voorzorg aan de kant bleef, goed gebruiken. Maar de keuze om geen risico met de belangrijkste speler te nemen bleek tijdens het duel eens te meer gegrond.

Bondscoach Danny Blind zag achtereenvolgens Stijn Schaars, Vincent Janssen en Jeremain Lens met een blessure uitvallen. Een zorgwekkende constatering volgens Robben. "De statistieken liegen niet. Het zijn er te veel."

"Ik heb er veel over nagedacht. Volgens mij is het een kwestie van een ander ritme. Je traint anders bij de nationale ploeg, er is een andere staf, alles is anders. En dan moet je omschakelen."

Arjen Robben en Bas Dost bij Oranje

Tegen de Luxemburgers worden van Robben acties dan wel voorzetten verwacht. Voor Bas Dost de opdracht om de ballen in de goal te werken. Na het wegvallen van Janssen is Dost de eerste spits, maar tot nu toe scoorde hij slechts eenmaal voor zijn land.

"Hopelijk zijn dat er na zondag meer", filosofeert de afmaker van Sporting Portugal. "Als je tegen Luxemburg speelt, wil je scoren. We gaan vanaf de eerste minuut op zoek naar de 1-0, het gaat helemaal goed komen."

Daarmee toont Dost het zelfvertrouwen aan van de Nederlandse ploeg. Al is de kritiek onder het bewind van Blind niet mals. "Ik kan niet zoveel met dat geklaag vanaf de buitenkant", countert de spits. "We hebben gewoon een goed elftal."

Geen paniek, alles komt goed volgens Dost

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl