Klasse en ervaring zullen Carlsen derde wereldtitel schaken brengen
In New York gaat vandaag de tweekamp om de wereldtitel schaken van start. Titelverdediger Magnus Carlsen, 25 jaar nog maar, neemt het in een wedstrijd van twaalf partijen op tegen zijn Russische generatiegenoot Sergej Karjakin (26).
Carlsen is zonder twijfel favoriet om zijn titel te prolongeren. De Noor is nog altijd de onbetwiste nummer één op de wereldranglijst, terwijl tegenstrever Karjakin pas terug te vinden is op plaats negen. Carlsen blikt dan ook zelfverzekerd vooruit op de tweestrijd: "Ik durf wel te zeggen dat ik de beste schaker van de wereld ben."
In het Radio 1-programma Langs de Lijn En Omstreken onderstreept Jeroen van den Berg, toernooidirecteur van het Tata Steel Schaaktoernooi, de status van Carlsen. "Hij heeft al tweemaal een tweekamp om de wereldtitel vrij eenvoudig gewonnen. Hij heeft meer klasse en meer ervaring. Daar zijn alle kenners het over eens."
De twee zijn zeker geen vreemden voor elkaar, ze zaten al 47 keer eerder tegenover elkaar aan het bord, waarvan 21 keer in een partij met klassiek tempo. Carlsen won vier van de klassieke partijen, Karjakin slechts een. Zestien keer werd het punt gedeeld.
Ondanks de favorietenrol rekent Carlsen niet op een walk-over. “Sergej heeft zich goed voorbereid en mijn spel bestudeerd. Hij kan bijzonder sterk verdedigen en vindt oplossingen in moeilijke posities. Ik moet toeslaan zodra ik een mogelijkheid zie.”
Van den Berg denkt dat Karjakin alleen een kans maakt als Carlsen het duel onderschat. “Carlsen kan in zijn voorbereiding weleens nonchalant zijn. Dat is nu zijn enige valkuil.”
Ik durf wel te zeggen dat ik de beste schaker van de wereld ben.
Toen Carlsen en Karjakin tieners waren, werd de geboren Oekraïner gezien als het grootste talent van de twee. Hij is nog steeds de jongste grootmeester ooit. Maar Carlsen is tot nog toe veel succesvoller gebleken.
Van den Berg heeft wel een verklaring. “In 2009 besloot Karjakin niet langer voor Oekraïne uit te komen, maar te kiezen voor de Russische nationaliteit. Sinds die ingrijpende wisseling van staatsburgerschap heeft hij een tijdlang stilgestaan in zijn ontwikkeling. Hij is ook al vader en drie keer getrouwd.”
Van Karjakin, geboren aan de rand van de Krim, is bekend dat hij de Russische president Poetin steunde bij de annexatie van de Krim. Toch denkt Hans Böhm, schaakanalist en grootmeester, dat er geen sprake zal zijn van een nieuwe Koude Oorlog aan het schaakbord. “Daarvoor zijn deze twee te goed bevriend.”
Wel is Carlsen op zijn hoede voor Russische hackers. “Niet ten onrechte”, aldus Böhm. “Tegenwoordig zit de hele voorbereiding van een schaker in de computer. Je wilt dus niet dat deze informatie op straat komt te liggen.”
Maar de nieuwe media vormen niet alleen een bedreiging voor het schaken. “Tegenwoordig is iedere schaakzet direct op internet te zien via de computer of smartphone. Dat is voor schaakliefhebbers heerlijk. Het maakt de schaaksport alleen maar groter”, zegt Van den Berg.
Overigens pleit Carlsen voor meer vernieuwing. Hij vindt de huidige strijd om de wereldtitel ouderwets en achterhaald en ziet hiervoor in de plaats liever een jaarlijks toernooi om de wereldtitel. Mogelijk begint vandaag dus de laatste traditionele tweekamp om de wereldtitel schaken. En die wil de Noor maar al te graag op zijn naam schrijven.