bloedafname voor de NIP-test
NOS NieuwsAangepast

Ziekenhuis stopt tijdelijk met NIPT om privacyschending

Zeker één Nederlands ziekenhuis stopt tijdelijk met het aanbieden van het zwangerschapsonderzoek NIPT. Het OLVG in Amsterdam (locatie Oost en locatie West) neemt de maatregel omdat uit onderzoek van BNR is gebleken dat het bedrijf achter de test gegevens uit het zwangerschapsonderzoek gebruikt voor commerciële doeleinden.

Uit onderzoek van BNR blijkt dat vrouwen die bij de test melden dat er kanker in hun familie voorkomt later worden benaderd voor een preventieve kanker-screening. Daarmee overtreedt Gendia, het Belgische bedrijf achter NIPT, volgens experts de privacywetgeving.

Vanaf 1 april volgend jaar wordt de test in Nederland beschikbaar voor alle zwangere vrouwen. Nu is de test er alleen nog voor vrouwen die een verhoogd risico lopen om een kind te krijgen met het syndroom van Down, Edwards of Patau.

Het OLVG in Amsterdam dat de NIPT van het Belgische Gendia nu niet meer laat doen, biedt vanaf 1 april 2017 wel weer de test aan. Vanaf dan mogen Nederlandse laboratoria het onderzoek ook doen en is de Belgische aanbieder niet meer nodig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl