De Noor Carlsen en Rus Karjakin staan samen de pers te woord aan de vooravond van het kampioenschap
NOS NieuwsAangepast

Organisatie WK schaken verliest zaak, zetten blijven openbaar

De zetten die de komende dagen worden gedaan tijdens de wereldtitel schaken mogen gewoon worden geplaatst op het internet. Dat heeft een Amerikaanse rechter beslist.

De organisatie van het WK probeerde te verbieden dat schaakwebsites het verloop van de wedstrijden op het toernooi live publiceren, zodat geïnteresseerden de partijen kunnen volgen. Pas na afloop zouden de zetten van de organisatie online geplaatst mogen worden.

De advocaat van het schaaktoernooi zegt dat het oneerlijk is dat sommige websites informatie stelen van een site waar zijn cliënt miljoenen dollars in geïnvesteerd heeft.

Openbare bronnen

De schaakwebsites claimen dat ze de informatie helemaal niet van de website van de schaakorganisatie halen, maar van openbare bronnen zoals discussies over de gedane zetten op sociale media en een live-uitzending op de Noorse televisie. De rechter geeft hen nu gelijk.

De tweekamp om de wereldtitel schaken begint vrijdag in New York en duurt twintig dagen. Titelverdediger Magnus Carlsen neemt het in twaalf partijen op tegen zijn Russische uitdager Sergej Karjakin.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl