NOS NieuwsAangepast

Gevonden dode vogels hebben vogelgriep type H5N8

  • Theo Verbruggen / NOS
  • Theo Verbruggen / NOS
  • Theo Verbruggen / NOS
  • Theo Verbruggen / NOS

Dode watervogels die bij Monnickendam zijn gevonden, zijn zoals al werd vermoed besmet met vogelgriep van het virustype H5N8. Het virus is besmettelijk en dodelijk voor vogels. Uit voorzorg werd gisteren al besloten tot een landelijke ophokplicht.

Volgens Rijkswaterstaat zijn gisteren bij Monnickendam en Volendam zestig dode vogels gevonden. Ook bij Zeewolde in Flevoland is een dode vogel gevonden. Onderzocht wordt of ook die is bezweken aan vogelgriep. Om die reden is vandaag met twee helikopters de kust van Zeewolde tot aan Volendam afgezocht. Daarbij werden slechts enkele dode vogels gevonden. Morgen wordt bekeken wat er verder moet gebeuren.

Ophokplicht in Nederland door trekvogels uit Oost-Europaa

Tientallen mensen ziek

Het vermoeden bestaat dat de vogelgriep via Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Polen of Zwitserland naar Nederland is gekomen. In die landen is het type H5N8 eerder al bij dode vogels gevonden.

Eind 2014 dook het H5N8-virus voor het laatst op in Nederland. De ook voor mensen gevaarlijke H7N7-variant verspreidde zich in 2003. Toen werden 89 mensen in Nederland ziek; een van hen overleed.

De jongste uitbraak van de vogelgriep heeft zich verspreid naar zeven Europese landen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl