NOS Nieuws

3,5 jaar cel geëist voor fraude kankerstichting

Het Openbaar Ministerie eist een celstraf van 3,5 jaar tegen een voormalig bestuurder van een stichting die geld inzamelt voor onderzoek naar kinderkanker. De man zou, samen met een medeverdachte, bij elkaar zo'n 600.000 euro van de stichting hebben verduisterd. Tegen de medeverdachte is 240 uur werkstraf geëist en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden.

De hoofdverdachte zou het geld van de stichting Quality of Life onder meer hebben gebruikt om de verbouwing van zijn huis te betalen. Ook zou hij het bedrijf van zijn vrouw ermee hebben gefinancierd. De medeverdachte, de oud-penningmeester van de stichting, zou ervan af hebben geweten maar niet hebben ingegrepen.

Leningsovereenkomst

De zaak kwam aan het licht tijdens een accountantscontrole in 2011. Toen werd in de werkcomputer van de hoofdverdachte een leningsovereenkomst tussen hem en de stichting gevonden. Die vondst was aanleiding voor nader onderzoek.

Volgens de officier van justitie weegt het feit dat de verdachten geld van een goed doel hebben verduisterd zwaar bij de bepaling van de strafeis. "Mensen vertrouwen hun geld toe aan een goed doel, omdat zij anderen willen helpen, omdat zij denken dat dat op die manier hun geld op de juiste plek terechtkomt. Dat vertrouwen is cruciaal."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl