Een nest met kievitseieren
NOS NieuwsAangepast

Van Dam: te vroeg voor conclusies over reddingsplan weidevogels

Het is nog te vroeg om te concluderen dat het reddingsplan voor weidevogels geen effect heeft. Staatssecretaris Van Dam zei in de Tweede Kamer dat het plan pas in januari in werking is getreden.

"Ik vind het knap dat de Vogelbescherming nu al kan vaststellen dat het niet werkt. We hebben nog niet eens een heel vogelseizoen achter de rug."

Hij zei dat er meerdere seizoenen nodig zijn om goede conclusies te kunnen trekken. Zelf is hij ervan overtuigd dat de evaluatie in 2019 wel degelijk een groei van het aantal kieviten, grutto's, scholeksters en andere weidevogels te zien zal geven. Hij zei dat hij ook tussendoor steeds zal blijven polsen wat er gebeurt, zodat hij het beleid eventueel sneller kan aanpassen.

Het reddingsplan houdt in dat bijvoorbeeld een groep van boeren in een bepaald gebied samenwerkt om de weidevogelstand te verbeteren. Zij doen dat onder regie van de provincie. Een maatregel die zij kunnen nemen, is bijvoorbeeld om vroeger te maaien, voordat de vogels beginnen te broeden.

De Vogelbescherming zei gisteren een klacht in te dienen bij de Europese Commissie, omdat het reddingsplan niet werkt en het aantal weidevogels nog altijd afneemt.

De organisatie neemt het Van Dam kwalijk dat hij geen extra geld wil uittrekken, "terwijl de nood zo hoog is." Maar de staatssecretaris zei vanmorgen dat er al zo'n 30 miljoen euro wordt uitgegeven aan weidevogelbeheer, en dat er op dit moment geen Kamermeerderheid is die extra geld wil geven. "Als dat verandert, dan hoor ik het."

De hele Tweede Kamer maakt zich zorgen over de weidevogelstand. GroenLinks-Kamerlid Grashoff heeft er een initiatiefnota over geschreven, waarin hij vraagt om extra middelen. Dat verzoek komt over twee weken opnieuw aan de orde in de Tweede Kamer, bij de begrotingsbehandeling van Economische Zaken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl