Minister Koenders van Buitenlandse Zaken

Koenders: Trump beoordelen op zijn daden

Minister Koenders vindt dat de nieuwe Amerikaanse president Trump moet worden beoordeeld op zijn daden. In een eerste reactie op de overwinning van Trump zegt hij: "Het Amerikaanse volk heeft gesproken, na een spannende verkiezingsstrijd die ook veel spanningen en verdeeldheid zichtbaar heeft gemaakt." Hij benadrukt dat Trump democratisch is gekozen en dat Nederland de keus van de Amerikanen respecteert.

Koenders heeft zorgen over de gebruikte verkiezingsretoriek. Volgens de minister van Buitenlandse Zaken heeft Trump tijdens de campagne uitspraken gedaan die haaks staan op hoe wij onze samenleving en wereldorde graag zien, bijvoorbeeld over de NAVO, over de relatie met Rusland en Europa en over bevolkingsgroepen.

Samenwerking

Maar de minister vindt dat het er nu om gaat wat president Trump doet en niet de kandidaat Trump. Koenders wijst op het belang van samenwerking met de Verenigde Staten en vertrouwt erop dat die wordt voortgezet.

"We hebben elkaar in deze wereld hard nodig. We staan voor mondiale uitdagingen als klimaatverandering en terrorismebestrijding en moeten ook gezamenlijke crises in de ring van instabiliteit rond Europa aanpakken." Hij noemt samenwerking met de Amerikanen ook essentieel voor onze welvaart en voor de gezamenlijke belangen van Europa ten opzichte van Rusland.

Koenders: Trump beoordelen op zijn daden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl