Vreven als speler van FC Utrecht in een voor hem zo kenmerkende pose in 2002
NOS VoetbalAangepast

Na Vreven zijn nu ook de Rode Duivels besmet met Hollandse bluf

Weinig spelers zijn in de historie van de eredivisie zo vaak toegezongen als Stijn Vreven. Zowel zijn eigen aanhang ("Gooi je haren los en maak me gek") als die van de tegenstanders ("Er staat een wijf in het veld") wisten verbaal gezien wel raad met de cultvoetballer.

Die status verwierf Vreven door zijn gepassioneerde, voor tegenstanders bloedirritante aanwezigheid op het veld. Maar ook door zijn bijzondere levenswijze buiten de lijnen, met een grote voorliefde voor de indianencultuur.

Vreven toont in 2002 een deel van zijn verzameling indianenspullen

Belg met Hollandse bravoure

Tussen 1999 en 2007 speelde de Belgische verdediger namens FC Utrecht, Vitesse en ADO Den Haag een kleine tweehonderd wedstrijden in Nederland. Als international kwam hij tot twee optredens voor de Rode Duivels. De ontmoeting tussen Nederland en België is voor hem dan ook een speciale.

"Ja absoluut, ik kijk ernaar uit. Deze wedstrijd leeft ook heel erg in België, want op dit moment hebben wij de Hollandse bluf en bravoure. Wij denken dat we veel sterker zijn dan jullie."

Vreven doet zelf overigens vrolijk mee aan die grootspraak, want het ontbreken van de geblesseerde Marouane Fellaini en Moussa Dembele verontrust hem geenszins. "Nee, dat verkleint de Belgische kansen helemaal niet. Wij missen die twee niet eens, zoveel topspelers hebben wij op dit moment."

Vreven deelt Kevin Blom in 2007 mee dat hij er anders over denkt dan de scheidsrechter

Trainersloopbaan

Hij kan het weten, want tegenwoordig kijkt Vreven met de blik van een coach. Het einde van zijn spelersloopbaan liep in 2010 vrijwel direct over in het begin van zijn trainersloopbaan. Met wisselend succes overigens. Twee weken geleden werd hij ontslagen bij Waasland-Beveren.

"Zo werkt de voetbalwereld helaas. Maar ik heb mijn draai en passie gevonden, dus ik blijf absoluut mijn weg zoeken als trainer." Misschien wel door goed te kijken naar de huidige bondscoach van de Belgen, want daar heeft Vreven een hoge pet van op.

"Roberto Martinez is een goede. Hij heeft zijn strepen wel verdiend. Zijn voorganger Marc Wilmots moest het meer hebben van mentale trucjes, terwijl Martinez tactisch veel sterker is. En ik denk dat dat beter werkt bij spelers die in de sterkste competities spelen."

Nog steeds cult?

Rest tot slot nog die prangende vraag: wat is er over van de opvallende zaken die hem als voetballer kenmerkten? Vreven heeft slecht nieuws voor de liefhebbers van cult: "Mijn streken heb ik misschien nog wel, maar mijn wilde haren zijn er toch echt vanaf. En die totempalen heb ik ook het huis uitgedaan. Die tijd is voorbij."

Vreven als coach, met wat korter haar, maar niet minder fanatiek dan tijdens zijn spelersloopbaan

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl