Protest in Turkije tegen het oppakken van de hoofdredactie van een oppositiekrant
NOS NieuwsAangepast

Europese Unie bezorgd over mensenrechten in Turkije

De Europese Unie maakt zich grote zorgen over de democratie in Turkije. EU-buitenlandcommissaris Federica Mogherini roept het land op om de mensenrechten te respecteren. Vooral de plannen voor herinvoering van de doodstraf en het aan banden leggen van de vrijheid van meningsuiting baren de EU zorgen.

Volgens de Oostenrijkse minister van Defensie lopen de afspraken tussen de EU en Turkije over het opnemen en terugsturen van vluchtelingen gevaar als Turkije zijn leven niet betert. De Oostenrijkse minister deed zijn uitspraken na een top met Kroatië, Hongarije, Polen, Servië, Slovenië en Slowakije.

Voortgangsrapport

Morgen presenteert de Europese Commissie een voortgangsrapport over de toetredingsonderhandelingen met Turkije. Volgens ingewijden zal dat een zeer kritisch rapport zijn.

Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zei deze week in de Belgische krant Le Soir dat als Turkije niet aan de voorwaarden van het vluchtelingenakkoord voldoet, er geen visumliberalisatie komt. Visumvrij reizen is onderdeel van de eerder gemaakte afspraken over vluchtelingen.

Nazi-tijd

In het Europees Parlement, dat ook zeggenschap heeft over de afspraken met Turkije, gaan stemmen op om de onderhandelingen met Turkije over toetreding tot de EU stop te zetten.

Ook de Luxemburgse minister van Buitenlandse Zaken Jean Asselborn is kritisch. De manier waarop momenteel wordt opgetreden tegen de oppositie in Turkije doet hem denken aan de nazi-tijd, zo zei hij deze week op de Duitse radio.

Turkije: uitspraken onacceptabel

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft met een brief gereageerd. Daarin worden de uitlatingen van Mogherini en de EU onacceptabel genoemd. "Europa begrijpt niet dat we hier te maken hebben met de strijd tegen terreur. Europa verliest zo het vertrouwen van het Turkse volk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl