Een Duitse agent na de inval in de moskee in Hildesheim, eind juli
NOS NieuwsAangepast

'Nummer 1 van IS in Duitsland' en vier anderen opgepakt

De Duitse politie heeft vanochtend vijf terreurverdachten opgepakt. Duitse media schrijven dat het gaat om ronselaars die jongeren rekruteerden voor IS in de deelstaten Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen.

Onder de arrestanten zou ook Ahmad Abdelazziz A. zijn, die bekendstaat als Abu Waala. "Hij wordt gezien als de nummer één van IS in Duitsland", zegt redacteur Liedeke Morssinkhof.

De 32-jarige Irakees predikte in een moskee in de plaats Hildesheim in Nedersaksen. Volgens de Duitse inlichtingendienst is dat gebedshuis de ontmoetingsplaats van de salafistische beweging in Duitsland. Abu Waala wordt beschouwd als de spil van het jihadistische netwerk.

De prediker zonder gezicht

"Hij wordt ook 'de prediker zonder gezicht' genoemd", zegt Morssinkhof. Abu Waala maakt videoboodschappen die hij via de app verstuurd. Hij is in de filmpjes alleen van achteren te zien. "Deze prediker roept jongeren op het land der ongelovigen te verlaten."

Het huis waarin Abu Walaa verbleef in Duitsland

De Duitse justitie startte vorig jaar een onderzoek naar hem en de vier andere verdachten. Abu Waala zou samen met hen jongeren hebben bijgestaan die naar het Midden-Oosten wilden vertrekken om zich bij IS te voegen. De mannen zouden de jonge moslims onder meer geld hebben gegeven voor de reis naar Syrië en Irak.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat veel jonge moslims naar het Midden-Oosten vertrokken nadat ze bijeenkomsten van Abu Waala hadden bijgewoond. Naar aanleiding van die informatie deed de Duitse politie in juli een inval in de moskee in Hildesheim.

Getuigenis Syriëganger

Duitse media schrijven dat de getuigenissen van een teruggekeerde jihadist doorslaggevend waren in het onderzoek naar de mogelijke ronselaars. De man van 22 verbleef een paar maanden in IS-gebied in Syrië en deed nadat hij was gevlucht belastende uitspraken in een interview. Hij zei onder meer dat Abu Waala de nummer 1 was van IS in Duitsland.

De vijf verdachten zouden hebben ontkend dat ze banden hebben met de terreurgroep.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl