Nederlander komt met baanbrekende theorie over zwaartekracht
De Nederlandse wetenschapper Erik Verlinde heeft een nieuwe theorie gepubliceerd over de zwaartekracht, die een doorbraak zou kunnen betekenen in de natuurkunde. In zijn theorie ontkracht de UvA-wetenschapper het bestaan van donkere materie.
Astronomen worstelen al tientallen jaren met een sluitende verklaring voor donkere materie. In hun waarnemingen zien ze dat er in sterrenstelsels meer zwaartekracht zit dan op grond van het aantal sterren te verwachten is. Tot nu toe werd in de wetenschap dat verschil toegeschreven aan de donkere materie, die de sterrenstelsels bij elkaar zou houden.
Volgens Verlinde is die extra donkere materie helemaal niet nodig. In zijn nieuwe theorie zegt hij dat hij de afwijkende bewegingen van sterren kan berekenen, zonder de materie erbij te betrekken. Hij laat daarmee voor het eerst zien dat zijn theorie aansluit bij de waarnemingen van de astronomen.
Ik denk dat we ons aan de vooravond van een wetenschappelijke revolutie bevinden.
De theorie van Verlinde is een aanvulling op de relativiteitstheorie van Einstein. "Onze gangbare ideeën over ruimte, tijd en de zwaartekracht moeten hoognodig op de schop", zegt Verlinde. "We weten al heel lang dat Einsteins theorie van de zwaartekracht niet door één deur kan met de quantummechanica."
Verlinde zegt dat veel natuurkundigen werken aan een herziening van de theorie van Einstein. "Onze inzichten zijn drastisch aan het veranderen, en ik denk dat we ons aan de vooravond van een wetenschappelijke revolutie bevinden."
Hoogleraar theoretische natuurkunde Vincent Icke zegt in het NOS Radio 1 Journaal dat nog moet blijken of de nieuwe theorie juist is. "Ik hoop dat hij het bij het juiste eind heeft."
Icke vertelt dat er nog weinig bekend is over de donkere materie. "Uit sterrenkundige waarnemingen weten we dat ongeveer 95 procent van de inhoud van het heelal geen gewone materie is, waar bijvoorbeeld een mens uit bestaat, maar iets anders. We weten alleen niet wat het dan wel is."
"Je vraagt je natuurlijk af, wat is dat?", vervolgt hij. "En wat heeft het te maken met de kromming van de ruimten en met structuur van materie? Veel grote, vette vraagtekens. Als daar een klein beetje licht op geworpen kan worden, dat zou fantastisch zijn."