NOS NieuwsAangepast

Spekman: 1000 nieuwe PvdA-leden in een paar weken

Spekman vindt Monasch laf

De PvdA heeft de afgelopen tweeënhalve week, in de aanloop naar de lijsttrekkersverkiezing, duizend nieuwe leden gekregen. Dat zei PvdA-voorzitter Spekman in het tv-programma Pauw. Volgens hem boekt geen enkele andere partij zo'n ledengroei.

Spekman zei dat veel mensen de koers van het land kennelijk belangrijk vinden. Hij verdedigde de manier waarop de PvdA meer mensen bij de lijsttrekkersverkiezing wil betrekken. Volgens hem is er "een democratisch probleem" in Nederland en is deze methode "laagdrempelig".

Spekman wilde aanvankelijk ook niet-leden aan de lijsttrekkersverkiezing in de PvdA laten meedoen, maar volgens hem was dat om formele redenen niet mogelijk. Nu kunnen mensen lid worden en hun stem uitbrengen. Als ze teleurgesteld zijn, kunnen ze meteen weer opzeggen, zei Spekman.

Geld en pluche

Dat alleen leden aan de interne verkiezingen kunnen meedoen, was een van de redenen waarom Jacques Monasch de afgelopen dag bedankte als PvdA-lid en als kandidaat-lijsttrekker. Daardoor zijn er nog maar twee kandidaten over bij de interne verkiezing: de huidige partijleider Samsom en vicepremier Asscher.

Het besluit van Monasch om uit de partij te stappen maar wel zijn Kamerzetel te houden, vindt Spekman laf. Die eigen zetel heeft Monasch niet verdiend, lichtte hij toe in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen. "Hij had 2200 voorkeurstemmen. Dat is bij lange na geen zetel. Hij kiest blijkbaar toch voor het geld en het pluche."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl