Patiënten op de spoedeisende hulp in Medisch Centrum Alkmaar
NOS NieuwsAangepast

'Slecht voor ouderen, slecht voor de maatschappij'

  • Rinke van den Brink

    Redacteur gezondheidszorg

  • Hugo van der Parre

    Researchredacteur

  • Rinke van den Brink

    Redacteur gezondheidszorg

  • Hugo van der Parre

    Researchredacteur

"Het is slecht voor ouderen en slecht voor de maatschappij als ouderen zonder strikt medische reden in het ziekenhuis worden opgenomen", zegt Hanna Willems, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie en werkzaam in het AMC in Amsterdam.

Willems reageert op het nieuws dat ziekenhuizen geregeld 65-plussers opnemen zonder dat daarvoor een medische reden is. Ook gaan steeds meer ouderen naar spoedeisendehulpafdelingen terwijl ze daar medisch gezien niets te zoeken hebben.

Dat is dure, niet doelmatige zorg.

Hanna Willems, specialist

"Patiënten worden zieker in een ziekenhuis doordat ze bijvoorbeeld makkelijker een infectie oplopen, of spierverlies krijgen doordat ze in bed liggen", zegt Willems. "Verder zie je ouderen vaak verward raken in een ziekenhuis."

Maar ook voor de maatschappij is het volgens Willems geen goede ontwikkeling als mensen in een ziekenhuisbed liggen zonder strikte medische reden. "Dat is dure, niet doelmatige zorg."

Extra aandacht

Als ziekenhuizen of hun spoedposten het niet aandurven een patiënt naar huis te sturen, maar opname onnodig vinden, zouden ze zo'n patiënt naar een tijdelijke plek moeten kunnen sturen. "Een soort herstelplekken waar iemand even een beetje extra aandacht krijgt. Het beste is als dat thuis georganiseerd kan worden", zegt Willems.

"Maar zolang dat niet kan en die plekken er onvoldoende zijn, is het natuurlijk goed dat ziekenhuizen die mensen opnemen als ze niet naar huis kunnen. "

Die herstelplekken komen er volgens ActiZ, de brancheorganisatie van de aanbieders van dit soort zorg, langzamerhand steeds meer en zijn met een prijs van ongeveer tweehonderd euro veel goedkoper dan ziekenhuisopnames.

De verschillende vormen van zorg aan huis kosten afhankelijk van de aard ervan een paar tientjes per uur tot maximaal zo'n 75 euro voor verpleging.

Langer thuis wonen

De spoedeisendehulpposten die aan het NOS-onderzoek meededen, noemen een aantal redenen om te verklaren dat er naar hun idee meer ouderen komen dan de vergrijzing verklaart. De meest genoemde reden, door 22 SEH's, is het langer thuis wonen door ouderen, een uitvloeisel van het regeringsbeleid.

Zestien spoedposten wijzen naar het gebrek aan mantelzorg om de groei van het aantal ouderen dat naar de SEH komt te verklaren, vijftien naar de bezuinigingen op de thuiszorg.

Veertien spoedposten zeggen dat de overbelasting bij huisartsenpraktijken een rol speelt. Tien SEH's noemen een schrijnende verklaring: zij denken dat een deel van de ouderen uit eenzaamheid naar hun spoedposten komt.

'Maar ja, onder deze omstandigheden kun je soms niet anders'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl