Andy Murray
NOS SportAangepast

'Andy Murray was vroeger aartslui en verslaafd aan PlayStation'

Andy Murray is sinds deze week de nieuwe nummer één van de wereld. De Brit was in zijn jonge jaren vrijwel het tegenovergestelde van een topsporter. Geen spartaanse tennisopvoeding, maar een goed leven als talent aan de Catalaanse kust.

Jesse Huta Galung woonde in Barcelona een jaar samen met Murray en diens oudere broer Jamie. Het drietal leefde, nu zo'n dertien jaar geleden, in een appartement in Casteldelfells. Een onderkomen dat nu nog steeds populair is onder spelers van FC Barcelona.

"Het was een mooie periode. Ik was een jaar of 17, Andy iets jonger", herinnert Huta Galung zich. "Ik ging op aanraden van Michiel Schapers naar Spanje, omdat ik in Nederland geen goede sparringpartners kon vinden."

Andy was zijn bed niet uit te krijgen en nam als ontbijt altijd een pak Oreo-koekjes.

Jesse Huta Galung

"Daar leerde ik Andy en Jamie goed kennen. Ik kende ze van de jeugdtoernooien, want in dat circuit kom je elkaar vaak tegen. We trainden op de academie van Emilio Sánchez (een voormalig toptienspeler uit Spanje, red.). Andy is daar als tennisser gevormd. De taaiheid zat er toen al bij hem in."

Oreo-koekjes

Murray was volgens Huta Galung in die periode verre van het onverzettelijke en strijdende type zoals we hem nu kennen. "Hij was zo lui, niet te vergelijken met nu", zegt Huta Galung.

"Hij was zijn bed niet uit te krijgen en nam vaak als ontbijt een pak Oreo-koekjes. Elke keer haalde hij die dingen weer in de supermarkt. En hij kon ook urenlang achter de PlayStation zitten om FIFA te spelen."

Andy Murray (rechts) met Emilio Sánchez

"Ook op de baan moesten trainers hem vaak achter de vodden zitten, puur vanwege die luiheid. Hij was zo eigenzinnig, leefde zelfs een beetje in zijn eigen wereld. Maar Andy kon het zich allemaal permitteren, want je zag toen al hoeveel talent hij had. Pas toen hij fulltime met een coach ging werken, kwam zijn loopbaan in een stroomversnelling."

Eindelijk zit tennisser Andy Murray op de troon

Herinneringen ophalen

Af en toe halen Huta Galung en Andy Murray nog herinneringen op. Al komt dat nog maar sporadisch voor, aangezien Huta Galung zijn toernooien voornamelijk in de kelder van het mondiale tennis afwerkt.

"We kwamen elkaar vorig jaar tegen bij het ABN Amro-toernooi in Rotterdam. Dan trainen we een paar keer met elkaar en hebben we het een beetje over vroeger. Verder zien we elkaar niet. Maar het is wel even leuk. Ook met Andy's moeder Judy heb ik een goede band. Zij kwam vroeger vaak naar Spanje en zit nu nog volop in het tennis."

Andy Murray in zijn beginjaren als proftennisser

Waardering

Huta Galung heeft veel waardering voor de huidige prestaties van zijn voormalige huisgenoot. "Het is zo verdiend wat Andy bereikt heeft. Dit jaar won hij opnieuw Wimbledon en olympisch goud. Sommige mensen typeren hem als arrogant, maar hij gaat gewoon over lijken als het moet. Hij moet winnen!"

"Dat is toch wat anders dan Federer of Nadal, die altijd wat correcter zijn gebleven. Het is mooi dat er types zoals Andy rondlopen, anders zou het allemaal veel te saai zijn."

Murray bekroont droomweek met masterstitel

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl