Iraakse regeringstroepen in Hammam al-Alil
NOS NieuwsAangepast

Iraakse troepen ontdekken 100 onthoofde lichamen bij Mosul

Iraakse troepen hebben in Hammam al-Alil, een dorp ten zuiden van Mosul, een massagraf ontdekt waarin zo'n honderd onthoofde lichamen zijn gevonden. Het leger zegt dat het graf werd gevonden in de buurt van de landbouwschool in het dorp. Eerder vandaag veroverden de regeringstroepen het dorp op terreurgroep IS.

Het is niet duidelijk of het om burgerslachtoffers of militairen gaat. Van een groot deel van de lichamen is alleen nog het skelet over. Een forensisch team uit Bagdad gaat het graf onderzoeken.

Volgens inwoners van Mosul en nabijgelegen dorpen gebruikte IS inwoners als menselijk schild. Ze werden ontvoerd en gedwongen langs de IS-strijders te lopen zodat Iraakse troepen hen niet aanvielen en ze niet werden gebombardeerd.

De VN rapporteerde gisteren dat IS dorpskinderen verzamelde om tegen de Iraakse troepen te vechten.

Gevangenis

Het offensief op Hammam al-Alil, 30 kilometer ten zuiden van Mosul, was sinds zaterdag aan de gang. Het dorp was een van de belangrijkste strategische posities langs de Tigris die nog in handen waren van Islamitische Staat.

In de gevangenis in Hammam al-Alil hield IS dorpelingen vast. Deze gevangenis werd vandaag ingenomen door het Iraakse leger. Hoeveel gevangenen er zaten, is onduidelijk.

Riyad Ahmad Thaer, een inwoner van het dorp, heeft in het verleden gezien dat er tientallen mannen in pick-ups naar de gevangenis werden overgebracht. "Dit is een gevangenis waar de bewoners die zich tegen IS keerden, werden vastgehouden. Ze verzamelden de mannen en hun families. Ze sloegen hen en dwongen ze hier te komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl