Jacques Monasch
NOS NieuwsAangepast

Spekman: misschien was Monasch wel bang dat hij zou verliezen

PvdA-voorzitter Spekman zegt dat het hem erg spijt dat Kamerlid Monasch niet meedoet aan de lijsttrekkersverkiezing binnen de partij. Volgens Spekman heeft het partijbestuur er tot gisteravond alles aan gedaan om Monasch ervan te overtuigen dat hij de strijd met de andere kandidaten moest aangaan.

De partijvoorzitter zei dat Monasch wel degelijk invloed kon hebben op het verkiezingsprogramma. Hij benadrukte dat het programma pas in januari definitief wordt vastgesteld en dat Monasch daarop dus nog wijzigingsvoorstellen kon indienen. "Als hij lijsttrekker wilde worden, moest hij daar voldoende steun voor kunnen krijgen."

Lid worden en opzeggen

Over de kritiek van Monasch dat ondanks eerdere beloften niet-leden toch niet konden meedoen aan de lijsttrekkersverkiezing, zei Spekman dat je wel lid moet worden om mee te mogen stemmen, maar dat je na een maand weer kunt opzeggen. "Jacques vond dat niet voldoende en ik vind dat heel jammer." Spekman voegde eraan toe dat Monasch misschien ook wel niet aan de verkiezing meedoet, omdat hij bang was dat hij door de voorwaarden die de partij stelt, zou verliezen.

Spekman: ik vind het spijtig

De PvdA-voorzitter is niet bang dat veel PvdA-leden zich van de lijsttrekkersverkiezing afkeren, omdat er weinig te kiezen zou zijn. Alleen de huidige partijleider Samsom en vicepremier Asscher doen mee. "Ik ben apetrots dat twee van onze beste mensen de handschoen opnemen", zei Spekman.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl