Partijvoorzitter Spekman, partijleider Samsom en vicepremier Asscher op een PvdA-ledenvergadering in Den Bosch
NOS NieuwsAangepast

'PvdA-lijsttrekkersstrijd geen feest, maar moddergevecht'

PvdA-voorzitter Hans Spekman had het zichzelf begin dit jaar zo anders voorgesteld. Een lijsttrekkersverkiezing moest de Partij van de Arbeid verlossen van het kwakkelende imago en een inhoudelijk duel teweegbrengen tussen sterke kanshebbers. "Maar van zo'n vrolijke en inhoudelijke verkiezing is nog weinig over", constateert NOS-verslaggever Xander van der Wulp. "Het zal nog wel even onrustig blijven."

De partijtop is in aanvaring gekomen met drie kandidaat-lijsttrekkers. PvdA-Kamerlid Jacques Monasch maakte vanmorgen bekend te stoppen, omdat zijn partij hem niet accepteert. Later besloot hij om helemaal uit de PvdA te stappen en geen deel meer uit te maken van de fractie. Hij blijft voorlopig wel lid van de Tweede Kamer.

Twee onbekendere kandidaten, Gerard Bosman en Pelle Oosting, kregen telefonisch te horen dat ze niet aan de profielschets voldoen. Ze zijn allebei zeer teleurgesteld. Bosman, lid van een groep ontevreden PvdA'ers, is zelfs zo boos dat hij denkt in beroep te gaan tegen zijn afwijzing. Hij noemt de verkiezing "een toneelstukje".

Alleen partijleider Diederik Samsom en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher zijn nog over. Zij moeten de komende drie weken het land in om PvdA-leden te overtuigen van hun kwaliteiten.

Ze gaan nu ruziënd over straat over interne regeltjes. Het is geen feestje, maar een moddergevecht geworden,

Xander van der Wulp, NOS-verslaggever

De aanloop naar de lijsttrekkersverkiezing verliep al weinig vlotjes. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb bleek vasthoudend in zijn afwijzing om zich in de strijd te werpen. En Spekman reisde de afgelopen maanden stad en land af op zoek naar diversiteit; de speurtocht naar een geschikte vrouw flopte.

De stap van Monasch om zich terug te trekken, is schadelijk voor de partij, zegt Van der Wulp. Het partijbestuur en het Kamerlid werden het niet eens of het verkiezingsprogramma nog aanzienlijk kan worden aangepast door de nieuwe lijsttrekker. "Ze gaan nu ruziënd over straat over interne regeltjes. Het is geen feest, maar een moddergevecht geworden," zegt Van der Wulp. "Het beeld ontstaat dat de partij niet eens een verkiezing kan organiseren. Dat is funest."

Mislukking

Van der Wulp vindt de campagne vooralsnog een mislukking. Er komt een krachtmeting tussen twee kandidaten die inhoudelijk dezelfde koers varen. "De een - Samsom - heeft het beleid van het kabinet-Rutte bedacht, de ander - Asscher - heeft het uitgevoerd."

Toch is er wel wat te kiezen, wat bij andere partijen niet het geval is. Van der Wulp: "Ik denk dat ze bij andere partijen heel blij zijn dat ze zich niet aan zo'n interne strijd hebben gewaagd."

9 december

In 2012 hield de Partij van de Arbeid ook een partijleidersverkiezing. Voormalig staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie, het Kamerlid Lutz Jacobi, ex-minister Ronald Plasterk en toenmalig Kamerlid Martijn van Dam verloren uiteindelijk van Samsom.

Op 9 december wordt bekend wie in maart 2017 de lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen aanvoert.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl