De Amerikaanse Marsrover Curiosity
NOS Nieuws

Nederlands ruimtevaartbedrijf voor Marsgang naar de beurs

Het Nederlandse ruimtevaartbedrijf Mars One krijgt een beursnotering in Frankfurt. Het bedrijf uit Amersfoort wil zo geld ophalen om de missie naar Mars te kunnen betalen.

Daarnaast hoopt Mars One op extra aandacht. "De notering dient ook om internationale aandacht te trekken voor het doel om een permanent bewoonde basis te vestigen op Mars", aldus topman Bas Lansdorp.

Het bedrijf is al een paar jaar bezig met de selectie van kandidaten voor de reis naar Mars. Van de 200.000 aanmeldingen zijn nu nog 100 kandidaten over. Uiteindelijk gaan er 24 tot 40 mensen naar Mars. Wie dit zijn, wordt bepaald door het publiek van de televisieshow eromheen.

Kritiek

Het oorspronkelijke doel om al in 2024 te gaan, is inmiddels met twee jaar vertraagd naar 2026. Veel experts uitten de afgelopen jaren hun twijfels over het bedrijf, onder wie astronaut Andre Kuipers. Er zijn zorgen over de hoge risico's voor de Marsreizigers. Daarbij zou Mars One de kosten veel te laag inschatten.

De beursgang gaat via een omgekeerde overname. Mars One wordt overgenomen door het Zwitserse beursgenoteerde bedrijf InFin voor 87 miljoen euro. Vervolgens verandert InFin zijn naam in Mars One Ventures.

Mars One is niet het enige bedrijf met plannen voor Mars. Elon Musk, oprichter van autobedrijf Tesla, wil al in 2022 mensen naar Mars brengen met zijn bedrijf SpaceX.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl