Jerry Afriyie
NOS NieuwsAangepast

Activist Afriyie vindt besluit intochtcomité's onbegrijpelijk

Anti-Zwarte Piet-activist Jerry Afriyie vindt het onbegrijpelijk dat in veel steden en dorpen pieten in sinterklaasoptochten zwart of bruin blijven. Alleen Heemstede en Amsterdam hebben Zwarte Piet volledig vaarwel gezegd, blijkt uit een onderzoek van de regionale omroepen en de NOS.

"Het is ongelofelijk dat mensen uitspraken van belangrijke instituten als de Kinderombudsman en het College voor de Rechten van de Mens zo naast zich neerleggen", zegt Afriyie. "Drie maanden lang schuiven we kennelijk alle normen en waarden aan de kant om het sinterklaasfeest met Zwarte Pieten te vieren."

Voor veel comités is het van belang wat het Sinterklaasjournaal van de publieke omroep NTR gaat doen. Afriyie heeft daar geen begrip voor. "Ze kunnen toch ook zelf bedenken dat het niet fatsoenlijk is om mensen te kwetsen."

De door de NTR uitgezonden aankomst van Sinterklaas van vorig jaar in Gouda

Het Sinterklaasjournaal begint woensdag. Afriyie denkt dat ook daarin Zwarte Pieten te zien zullen zijn. "De NTR is een publieke omroep die zich gedraagt als een commerciële omroep. Daar verwacht ik geen leiderschap van." RTL maakte eerder bekend dat in de programma's van die commerciële omroep geen Zwarte Pieten meer te zien zullen zijn. Ze worden vervangen door Roetveegpieten.

Afriyie denkt dat op de lange termijn Zwarte Piet overal in de ban wordt gedaan. "Steeds meer mensen realiseren zich dat de figuur Zwarte Piet discriminerend is en niet meer van deze tijd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl