Marc Sleen
NOS NieuwsAangepast

Nero-striptekenaar Marc Sleen overleden

De Belgische striptekenaar Marc Sleen, bekend van de stripheld Nero, is overleden. Hij was 93. Sleen tekende ook De Lustige Kapoentjes, Piet Fluwijn en Bolleke en Doris Dobbel. Ook maakte hij jarenlang in de zomer de strip De Ronde van Frankrijk, waarin hij in enkele tekeningen de etappes van de Tour de France samenvatte.

Sleen begon in 1944 als cartoonist bij de Vlaamse krant De Standaard. Nero, zijn bekendste creatie, verscheen voor het eerst in 1947 in het tijdschrift De Nieuwe Gids in de strip De avonturen van Detectief van Zwam. Nero was een bewoner van een krankzinnigengesticht die dacht dat hij de Romeinse keizer Nero was.

Van 1951 tot 2002 stond de strip De avonturen van Nero & Co bijna onafgebroken in verschillende Vlaamse kranten. In 1994 kreeg Nero een standbeeld in Hoeilaart, de woonplaats van Sleen, en ook van Nero in de laatste albums. Er is een stripprijs voor jong Vlaams striptalent genoemd naar de vijfjarige zoon van Nero, Adhemar, een uitvinder en wonderkind.

De strips eindigden meestal met een grote "wafelenbak", een feest waarop reusachtige stapels wafels worden gebakken en verorberd. In berichten op Twitter naar aanleiding van het overlijden van Sleen wordt daar veelvuldig naar verwezen.

Sleen was ereburger van Sleen, in Drenthe. Marc Sleen was het pseudoniem van Marcel Honoré Nestor ridder Neels. Hij overleed thuis, in Hoeilaart, 25 km ten zuidoosten van Brussel. Zijn familie laat weten dat hij "vredevol en waardig is ingeslapen na een boeiend en boordevol leven waarin hij met zijn kunstenaarsziel en creativiteit generaties heeft verrijkt".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl