Premier Djukanovic van Montenegro (l) en NAVO-secretaris-generaal Stoltenberg op een NAVO-bijeenkomst in mie van dit jaar
NOS Nieuws

'Russische nationalisten wilden premier Montenegro laten doden'

Russische nationalisten wilden premier Djukanovic van Montenegro doden en een pro-Russische regering aan de macht helpen. Dat zegt de speciale openbare aanklager Milivoje Katnic in Montenegro. Hij onderzocht de arrestatie van zo'n twintig mensen die vorige maand in Montenegro werden opgepakt op verdenking van politiek gemotiveerde aanvallen.

Volgens Katnic waren de Russische nationalisten van plan om Djukanovic op verkiezingsdag door een scherpschutter te laten vermoorden. Daarna zouden ze het parlement hebben willen innemen om een pro-Russische regering te installeren. Zo wilden ze voorkomen dat Montenegro zich bij de NAVO aansluit.

De algemene verwachting is dat Montenegro volgend jaar toetreedt tot het bondgenootschap ondanks bezwaren van Moskou. De verkiezingen vorige maand werden door de premier ook neergezet als een keuze tussen het lidmaatschap van de EU en de NAVO of "een Russische kolonie" worden.

Er is geen bewijs dat de Russische regering erbij betrokken is, zegt Katnic. Volgens hem zitten twee Russische nationalisten achter de plannen.

'Oekraïne'

Van de verdachten die op de verkiezingsdag, 16 oktober, werden gearresteerd, zitten er nog veertien vast. Kort na hun arrestatie werd gezegd dat het om Servische paramilitairen ging. Sommigen zouden voor pro-Russische groepen in het oosten van Oekraïne hebben gevochten, meldt het Amerikaanse persbureau AP.

Katnic zegt dat Servië een aantal mensen heeft uitgezet die Djukanovic in de gaten hielden vanuit Servië "Ik weet niet waar zij op dit moment zijn. In Rusland of ergens anders."

Djukanovic zijn partij kreeg bij de verkiezingen zo'n 40 procent van de stemmen, niet genoeg voor de absolute meerderheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl