Ongeloof bij de handballers

Zure nederlaag handballers tegen Hongarije

De Nederlandse handballers hebben in de kwalificatiestrijd voor het Europees kampioenschap in 2018 een zure nederlaag geleden tegen Hongarije.

Oranje ging in Den Bosch lange tijd aan de leiding, maar moest in de slotfase toch het hoofd buigen voor Hongarije: 27-28. In achttien eerdere ontmoetingen had Oranje één keer gelijkgespeeld.

Handballers lopen sensationele zege op een punt mis

Nederland begon de kwalificatiestrijd met een ingecalculeerde nederlaag tegen olympisch kampioen Denemarken, maar de ploeg van Joop Fiege bleef in dat duel afgelopen week in Denemarken aardig overeind. Ook tegen het sterker ingeschatte Hongarije liet Oranje zich van zijn beste kant zien.

Ruime voorsprong bij rust

Onder aanvoering van de 36-jarige doelman Gerrie Eijlers en het 21-jarige toptalent Luc Steins werd in het tweede deel van de eerste helft afstand genomen van de slordig spelende Hongaren. Bij rust was het verschil vier treffers: 17-13. Een verrassing hing in de lucht, zeker omdat Oranje direct na rust de marge wist te vergroten naar zes treffers en dat verschil tot 23-17 wist te consolideren.

Luc Steins aan de bal

Daarna stokte de productie, ook omdat bij Hongarije de 40-jarige doelman Nandor Fazekas uitgroeide tot een nagenoeg onneembare vesting. Halverwege de tweede helft had Oranje nog een voordelige marge van vijf treffers, acht minuten later had Hongarije de achterstand weggewerkt: 25-25.

Spannende slotfase

Met nog twee minuten op de klok nam Hongarije voor het eerst sinds de beginfase van het duel weer de leiding: 27-26. Luc Steins, de beste man aan Nederlandse zijde, zorgde daarna voor de gelijkmaker. Hongarije, dat het eerste kwalificatieduel eenvoudig won van Letland, nam in de slotminuut opnieuw een voorsprong. Die tegenslag kwam Oranje niet meer te boven.