NOS NieuwsAangepast

Nog drie dagen: Trump en Clinton halen alles uit de kast

De laatste dagen, uren, minuten: de Amerikaanse presidentsverkiezingen komen eraan en dat is overal aan te merken. Dinsdag mag de kiezer naar de stembus, en tot die tijd focussen de presidentskandidaten zich op de swing states. Maar wat doen ze daar precies?

Trump en Clinton houden speeches in de staten waar het nog spannend is. Niet om zwevende kiezers over te halen (die zijn er niet zoveel meer), maar wel om te zorgen dat de eigen achterban fired up is en komt opdagen bij de stembus dinsdag.

Clintons aanhangers reizen door het hele land, maar de kandidaat zelf richt zich vooral op Florida: de grootste en belangrijkste swing state van 2016. Ze heeft de staat meerdere keren bezocht deze week, evenals Barack Obama die de jongere en zwarte keizers naar de stembus moet lokken. De Democraten hopen zo de deur dicht te gooien voor Trump.

Sterren voor Clinton

Vandaag was Obama in North Carolina. Daar riep hij bij een verkiezingsbijeenkomst zijn eigen publiek tot de orde. Tijdens een toespraak waarin hij zijn steun betuigde aan Hillary Clinton, begon een in uniform gestoken Trump-fan in de zaal te demonstreren met een bord. De man werd uitgejoeld en dat kon Obama niet waarderen.

Maar niet alleen de huidige Amerikaanse president steunt Clinton tijdens deze laatste dagen, ook veel popsterren roepen mensen op om op haar te stemmen: Cher, Jay-Z, Katy Perry, Stevie Wonder, Bon Jovi, en ook Beyoncé. Die onderbrak een concert om mensen ervan te overtuigen op Clinton te stemmen. "Ik wil dat mijn dochter opgroeit in een tijd waarin ze een vrouw het land ziet leiden", zei de popster.

Beyoncé vraagt haar fans om op Clinton te stemmen

Vanavond gaat Clinton samen met Katy Perry campagne voeren en morgen staat ze met basketballer LeBron James op het podium.

Geen sterren voor Trump

Trump werkt niet samen met sterren, en dat heeft hij vandaag ook nog eens benoemd. "Ik heb geen sterren nodig als J.Lo of Jay-Z", zei hij. Trump doet, net als Clinton, de laatste dagen voor de verkiezingen meerdere events per dag.

Vandaag was hij in Pennsylvania, waar hij het vooral had over onderwerpen als werkloosheid en slechte handelsverdragen ("waar Clinton medeverantwoordelijk voor is"), kritiek op de progressieve media ("die Clinton voortrekken"), haar belabberde beleid als minister van Buitenlandse Zaken en corruptie in de politiek ("waar Clinton een goed voorbeeld van is").

Hij gaat de laatste drie dagen van zijn campagne naar Minnesota, een staat waar in het verleden vooral op de Democraten werd gestemd. Sterker nog, de laatste keer dat een Republikein daar de meerderheid kreeg, was in 1988.

Wouter over de laatste dagen, uren, minuten, seconden...

Peilingen worden spannender

Half oktober had Clinton nog een comfortabele voorsprong van zes procentpunten op Donald Trump. Ze leek af te stevenen op een klinkende overwinning. Maar twee weken geleden zette de daling in. In de landelijke peilingen schommelt de voorsprong van Clinton nu tussen de twee en drie procentpunten.

De swing states zullen uiteindelijk de verkiezingen beslissen. Hoewel Clinton is teruggelopen in de landelijke peilingen, leek ze lange tijd haar voorsprong in de meeste swing states te behouden. Maar begin deze week is ook dáár verandering in gekomen. In belangrijke swing states als Nevada, Florida, Arizona en North Carolina is het nu een nek-aan-nekrace tussen Clinton en Trump.

Reclamespotjes

Die nek-aan-nekrace willen ze winnen. Dus geven Trump en Clinton buiten alle evenementen en speeches om ook tientallen miljoenen uit reclamespotjes. Ze proberen daarmee de laatste dagen vooral kiezers weg te jagen bij hun concurrent in de hoop dat ze niet gaan stemmen of zelfs overlopen. Daarom is de toon hard, heel hard.

De spotjes waren in het begin van de campagne nog vooral een verheerlijking van Trump en Clinton zelf, nu gaan ze vooral over de slechte eigenschappen van de ander.

Donald / Hillary 'unfit for president'

Wie wordt het?

Data-analisten hebben berekend dat Clinton de grootste kans heeft om de verkiezingen te winnen. Volgens FiveThirtyEight heeft ze 68 procent kans, volgens berekeningen van de New York Times heeft ze een kans van 84 procent.

Maar... opiniepeilingen kunnen er natuurlijk naast zitten. De foutmarges die de meeste peilingen hanteren, zitten tussen de drie en vier procentpunten. In de week voor de verkiezingsdag had Obama in de peilingen een gemiddelde voorsprong van 1,2 procentpunt. Hij won uiteindelijk met een verschil van maar liefst 3,9 procentpunten. Het is dus nog geen gelopen race.

Volg alle eerdere afleveringen van NOS The Series op onze speciale site:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl