Protest in Iran tegen onder meer Trump en Obama
NOS NieuwsAangepast

Zo kijkt Iran naar de strijd tussen Clinton en Trump

De VS is nog altijd volksvijand nummer één van Iran. De verkiezingsstrijd tussen Trump en Clinton wordt daarom ook hier op de voet gevolgd. De uitkomst kan voor hen immers grote gevolgen hebben.

De gewone Iraniërs hebben daarbij vooral het historische atoomakkoord van vorig jaar in het achterhoofd. Iran beloofde toen geen kernwapens meer te ontwikkelen. In ruil daarvoor kon het land weer openlijk handel drijven. Vóór het akkoord mocht geen enkel buitenlands bedrijf zich in het land vestigen.

"Die deal heeft ervoor gezorgd dat Iran weer onderdeel van de wereld is geworden", zegt Iran-correspondent Thomas Erdbrink in het NPO Radio 1 Journaal. "Het verdrag is door meerdere landen opgesteld, dus de kans is klein dat het eenzijdig door de VS wordt opgezegd. Maar toch is er angst voor als dat wel gebeurt."

Vreugde in de hoofdstad van Iran nadat het akkoord rond was.

Donald Trump heeft het atoomakkoord met Iran meerdere keren "de slechtste deal ooit" genoemd. "Mensen hebben verder het idee dat Trump niet zoveel geeft om het Midden-Oosten", zegt Erdbrink. Toch wordt de omstreden Republikeinse kandidaat voor sommige Iraniërs als beste uitkomst gezien.

Dat heeft alles te maken met Clintons standpunt over Israël. Hillary steekt haar onvoorwaardelijke steun aan dat land niet onder stoelen of banken. "Die steun is veel groter dan Obama ooit heeft getoond en dat zit Iraanse leiders dwars. Ze vrezen dat het leidt tot nieuwe sancties en meer druk op Iran."

Angst voor keerpunt

Ongeacht de uitkomst, heerst de angst dat de verhoudingen tussen de VS en Iran zullen verslechteren. "En dat terwijl ze voor het eerst in 37 jaar een akkoord hadden bereikt", zegt Erdbrink. "Minister van Buitenlandse Zaken John Kerry kan nu gewoon bellen met zijn tegenhanger in Iran. Er wordt handel gedreven, dus men heeft echt het gevoel dat het beter gaat tussen Iran en Amerika."

Anti-VS-sentiment voeden

Beide presidentskandidaten zouden dat kunnen verpesten. Dat gegeven en de felle toon van het debat wordt door Iraanse leiders gebruikt als munitie om duidelijk te maken dat Amerika nog steeds volksvijand nummer één is.

"De machthebbers zeggen: kijk eens hoe ze daar met elkaar omgaan en hoe de presidentskandidaten elkaar zwartmaken", legt de correspondent uit. "Ze vragen aan het volk: is dit de democratie die jullie willen? Daarmee stellen de leiders indirect dat hún systeem veel beter is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl