NOS NieuwsAangepast

Samen geld inleggen voor groene projecten steeds populairder

Crowdfunding van duurzame projecten steeds populairder

Steeds meer projecten voor het opwekken van duurzame energie worden gefinancierd door middel van crowdfunding. Dat blijkt uit cijfers van adviesbureau Douw&Koren. In 2011 speelde crowdfunding nog nauwelijks een rol, maar vier jaar later, in 2015, werd voor ruim 7,8 miljoen euro opgehaald voor duurzame projecten.

Voor dit jaar is dat bedrag al opgelopen naar 10,7 miljoen euro. De verwachting is dat dit bedrag komende jaren nog meer zal toenemen.

Binnen de duurzame energieprojecten die worden gerealiseerd, zijn de projecten voor zonne-energie het populairst. Ruim 75% van het gecrowdfunde bedrag komt daar vandaan. Dit is in 2016 al 6,1 miljoen euro, terwijl dat in 2011 nog maar iets meer dan 60.000 euro was.

Waterkrachtcentrale

Vader en zoon Jan en Bram Taks haalden ruim 750.000 euro op voor hun project om duurzame energie op te wekken in hun woonplaats Sint Michielsgestel. 500 mensen kochten minstens één aandeel van 150 euro. Met dat geld konden zij een waterkrachtcentrale bouwen die energie opwekt in een stuw in de Dommel.

Deze waterkrachtcentrale zorgt voor stroom in 200 huishoudens in de buurt.

Crowdfunding wordt een succes als je het dicht bij de mensen brengt.

Jan Taks

"Crowdfunding wordt een succes als je het dicht bij de mensen brengt", vertelt Jan Taks. "Je moet een band opbouwen met de mensen, betrouwbaar zijn, kwaliteit leveren en professionaliteit uitstralen."

In Breda is door ruim 570 belangstellenden 884.000 euro via crowdfunding ingezameld voor een project dat de ZonnewIJde heet. Het project is speciaal bedoeld voor mensen die wel zonnepanelen willen, maar bijvoorbeeld in een flat wonen. Met het geld worden bijna 7000 zonnepanelen gekocht en geplaatst op een stuk land. Dit grootste zonnepark van Nederland moet 450 huishoudens gaan voorzien van zonne-energie.

"Wij wilden ervoor zorgen dat mensen die geen geschikt dak hebben wel gewoon aan zonne-energie konden komen. Het initiatief wordt niet door geld gedreven, maar komt uit ons hart", vertelt Edwin Waelput van de organisatie.

Voor duurzame energieprojecten is het belangrijk dat ze voldoende draagvlak hebben. En dat realiseer je met crowdfunding, omdat mensen zelf investeren.

Simon Douw

Volgens Simon Douw van Douw&Koren is crowdfunding voor zulke projecten belangrijk. "Vaak is dit de enige manier om het geld bij elkaar te krijgen. Voor duurzame energieprojecten is het belangrijk dat ze voldoende draagvlak hebben. En dat realiseer je met crowdfunding, omdat mensen zelf investeren."

Toename

Het geld dat omgaat in crowdfunding voor allerlei soorten projecten neemt al jaren toe. In 2015 werd in totaal 128 miljoen euro opgehaald voor verschillende projecten en dat is twee keer zoveel als het jaar daarvoor.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl