NOS SportAangepast

Zorgt geld ervoor dat Polling voor Italië kiest?

Polling verhuist naar Italië, dankzij de judobond

Judoka Kim Polling hoopt ook in de toekomst voor Nederland uit te komen, maar overweegt serieus om Italiaanse te worden. Het wordt een keuze tussen het hart en de harde financiële werkelijkheid. Met op de achtergrond de sluimerende onvrede over de ingezette centralisatie in Nederland.

Polling heeft deze week een eerste gesprek gehad met de Nederlandse judobond over haar situatie: "Als ik voor Italië kies, is het een keuze op het financiële vlak."

Bedenkingen bij centralisatie

Polling verdeelt haar tijd tegenwoordig tussen Nederland, waar ze aan het afstuderen is aan de Pabo, en Turijn. Daar woont haar Italiaanse vriend. Ze kondigde in september aan dat haar toekomst in Italië ligt. Begin volgend jaar verhuist ze. In Turijn kan ze trainen bij de club van haar vriend Andrea Regis, ook een topjudoka.

Als alles was gebleven zoals het was, was ik in Haarlem blijven wonen

Kim Polling

De gang naar Italië was niet haar eerste keuze: "Als alles was gebleven zoals het was, was ik in Haarlem blijven wonen. Dan was Andrea naar mij toe gekomen. Ik had het daar perfect voor elkaar. Ik had mijn vaste fysio, het judo was goed."

Maar met ingang van september is alles anders in het Nederlandse judo. De judobond koos na een jarenlange discussie voor centralisatie van de trainingen in Papendal. Alle judotoppers worden geacht op Papendal te trainen en ook de trainer van Polling verkaste naar Arnhem. Voor Polling was de keuze naar Italië te gaan daardoor makkelijker.

Na de Spelen kondigde de 25-jarige judoka aan het de komende periode rustig aan te doen. Ze bleek al tijden last te hebben van een slepende elleboogblessure. Eindelijk heeft ze tijd om die goed te laten behandelen. Naar verwachting keert ze pas in de lente terug op de judomat. Dat is te kort om al fit te zijn voor de EK judo volgend jaar.

Kim Polling viert haar derde Europese titel op rij

De komende maanden zal meer duidelijkheid komen over de sportieve toekomst van de beste Nederlandse judoka in de categorie tot 70 kilogram. Ze is in gesprek met de Nederlandse judobond.

Polling ziet vooral financiële obstakels. "Als ik niet voor Italië uitkom, moet ik zelf betalen voor deze club. 1.200 euro per jaar. En voor de trainingen op Papendal ook nog eens 250 euro per maand. Dat is 4.300 euro per jaar en daar komen dan ook nog eens reiskosten bij, want die vergoedt de judobond niet. Hier krijg je geld om te judoën."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl