Advocaten Liesbeth Zegveld en Brechtje Vossenberg voor het begin van het proces
NOS NieuwsAangepast

Nabestaanden Molukse treinkapers willen de waarheid horen

De nabestaanden van twee Molukkers die bij de treinkaping bij De Punt werden doodgeschoten willen vooral de waarheid. Dat zeiden ze vandaag tijdens de eerste zitting in de rechtbank Den Haag. De Staat moet zich daar verantwoorden voor de dood van de twee Molukse kapers.

"Ik eis de waarheid", zei de moeder van de omgekomen kaper Max Papilaja aan het begin van de zitting. "Waarom moest mijn zoon vermoord worden?"

Ook de broers van Hansina Uktolseja, de enige vrouwelijke kaper die werd doodgeschoten, willen weten wat er precies is gebeurd. "Waarheidsvinding is heel belangrijk voor ons."

Verder eist de moeder 20.000 euro smartegeld. De broers willen allebei 17.500 euro van de Staat.

Executie-opdracht

De nabestaanden houden de Staat verantwoordelijk voor de dood van de twee Molukse kapers. Volgens de families zijn ze bij de beëindiging van de treinkaping in juni 1977 van dichtbij geëxecuteerd door mariniers, terwijl de kapers al waren uitgeschakeld.

De advocaat van de nabestaanden, Liesbeth Zegveld, zegt dat ze genoeg onderbouwing heeft om te zeggen dat de Staat opdracht heeft gegeven om de kapers dood te schieten. Dat zou zijn gebeurd tijdens een informele geweldsinstructie, waarvan geen schriftelijke verslagen zijn.

Al die weken is er op het hoogste niveau overleg geweest. En niets daarvan is vastgelegd?

Advocaat van de nabestaanden Liesbeth Zegveld

In oktober verklaarde een betrokken marinier anoniem via zijn advocaat dat de treinkapers de bestorming niet mochten overleven. Volgens de marinier werd die wens van de regering tijdens de briefing voor de bevrijdingsactie overgebracht door een speciale gezant uit Den Haag.

Toenmalig minister van Justitie Van Agt sprak dit eerder tegen en ook nu blijft de Staat erbij dat er geen instructies waren om kapers dood te schieten. De landsadvocaat zei in de rechtbank dat volgens de Staat de bevrijdingsactie volkomen rechtmatig is geweest en dat er geen overmatig geweld is gebruikt.

Volgens advocaat Zegveld is het opmerkelijk dat er niets op papier is gezet van de informele briefing. "Drie weken lang, twintig dagen, duurde de gijzeling. Al die weken is er op het hoogste niveau overleg geweest. Overleg dat is uitgemond in beslissingen en opdrachten. En niets daarvan is vastgelegd?", zei ze tijdens haar pleidooi.

Zo'n honderd tot tweehonderd belangstellenden waren vandaag bij de zitting in de rechtbank, vooral mensen uit de Molukse gemeenschap.

In mei 1977 kaapten negen gewapende Molukse jongeren een trein bij De Punt in Drenthe. Acht mannen en een vrouw hielden vijftig reizigers in gijzeling. Na ruim drie weken werd de kaping met grote militaire inzet beëindigd. Zes kapers en twee gijzelaars kwamen bij de bevrijdingsactie om het leven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl