NOS NieuwsAangepast

Dode bij rellen in Jakarta tegen christelijke gouverneur

Gouverneur Jakarta onder druk

In de Indonesische hoofdstad Jakarta is bij een protestmars van tienduizenden conservatieve moslims een dode gevallen. Zeker zeven mensen zijn gewond geraakt. De demonstranten liepen naar het presidentieel paleis in de hoofdstad Jakarta. Ze eisen dat de christelijke gouverneur van de stad opstapt, omdat hij de Koran zou hebben beledigd.

Het protest verliep in eerste instantie vreedzaam, maar liep uit de hand. De politie schoot met traangas op de relschoppers. Ook reden motoragenten op de demonstranten in.

Voorafgaand aan de demonstratie hing er al een gespannen sfeer in Jakarta. Sommige bedrijven vroegen aan hun werknemers om vandaag thuis te werken, veel bedrijven en scholen bleven dicht uit angst voor ongeregeldheden. Ambassades waarschuwden mensen om voorzichtig te zijn.

De regering heeft ongeveer 18.000 agenten en militairen ingezet. Ze bewaken onder meer winkelcentra.

Godslastering

De demonstranten eisen het vertrek van gouverneur Basuki Tjahja Purnama, wegens het citeren van een vers uit de Koran. Ze beschouwen dat als een daad van godslastering en willen dat hij de gevangenis in gaat.

Indonesië is het grootste moslimland ter wereld. De meeste inwoners hangen een gematigde vorm van de islam aan. Hoewel er onder conservatieve moslims in Indonesië wel vaker onrust is, komen zulke massale protesten als vandaag niet vaak voor.

De Indonesische president Widodo heeft opgeroepen tot kalmte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl