Koning Willem-Alexander en koningin Máxima tijdens een expositie van Aboriginalkunst in Brisbane
NOS NieuwsAangepast

Willem-Alexander en Máxima geen 'huge deal' voor Aussies

Na vijf dagen rondreizen down under zit het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan Australië erop. Het paar sloot het bezoek af in Brisbane, in het noordoosten van het land. Er stond onder meer een boottocht over de Brisbane River op het programma, waar ze uitleg kregen over de maatregelen tegen overstromingen.

Het programma was de afgelopen dagen bijzonder afwisselend, zegt verslaggever Karin Alberts die het paar volgde tijdens het staatsbezoek. "Het koningspaar is met reuzenstappen door Australië gegaan. Ze bezochten in vijf dagen tijd vier steden en het ging van Aboriginalkunst tot watermanagement en van paardenraces tot een bezoek aan het hoofdkantoor van Shell. En er kwamen ook nog wat kangoeroes voorbij huppelen."

Veel ontmoetingen

Opvallend was de vele aandacht voor de Nederlandse gemeenschap in het land. "Na de Tweede Wereldoorlog zijn zo'n 160.000 Nederlanders naar Australië geëmigreerd. De koning maakte veel tijd vrij om zoveel mogelijk mensen uit die gemeenschap te ontmoeten. In totaal heeft hij zo'n duizend handen geschud."

Koninklijke handen schudden

Het koningspaar werd hier rondgereden in een Opeltje.

Verslaggever Karin Alberts

Het bezoek was over het algemeen wat minder formeel dan andere staatsbezoeken, merkt Alberts op. "Het ging hier heel anders dan bijvoorbeeld het staatsbezoek aan Frankrijk eerder dit jaar. Dat zag je bijvoorbeeld aan het cadeau dat het koningspaar altijd overhandigt aan het ontvangende land. In Frankrijk werd bij de ceremonie alles uit de kast getrokken. Er waren grote vazen met bloemen en lakeien die champagne inschonken. Hier ging dat heel anders, met weinig opsmuk en veel minder lakeien. Er was ook geen groot konvooi; de koning werd hier rondgereden in een Opeltje. Dat is niet de meest chique auto voor een koning."

Aanstellerig

Volgens Alberts passen al die toeters en bellen niet bij Australië. "De mensen hier vinden dat misschien wat aanstellerig. Hier is veel minder begrip voor dat soort dingen."

Veel aandacht in de Australische media was er dan ook niet voor het Nederlandse koningspaar. "Ik sprak de hoofdredacteur van een magazine dat royals volgt. Zij zei letterlijk 'they are not a huge deal for us', ze vinden ze niet zo belangrijk. Formeel is de Britse queen Elizabeth ook koningin van Australië, dus daar gaat veel aandacht naar uit. Daarnaast is de Deense kroonprinses, Mary, van Australische komaf. Daar is veel meer belangstelling voor hier."

Het koningspaar gaat nog niet terug naar Nederland, want maandag begint het staatsbezoek aan Nieuw-Zeeland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl