'België schendt mensenrechten in strijd tegen terrorisme'
De inzet van zo'n 1800 militairen in de grote steden, honderden invallen, aanhoudingen en fouilleringen. België heeft na de aanslagen in Brussel en Parijs een groot pakket anti-terrorismemaatregelen ingevoerd, maar Human Rights Watch oordeelt dat het land daarin te ver is gegaan. De Belgische regering herkent zich niet in dat beeld.
In een nieuw rapport staat dat de politie bij arrestaties buitensporig geweld heeft gebruikt. Volgens de onderzoekers is dat zeker tien keer gebeurd; mensen kregen klappen of werden tegen auto's gesmakt. Ook zouden agenten beledigende opmerkingen hebben geroepen zoals 'vuile Arabier' en 'smerige terrorist'.
De organisatie heeft ook kritiek op wetgeving die België heeft ingevoerd. Verschillende nieuwe anti-terrorismemaatregelen zouden een bedreiging zijn voor mensenrechten. De organisatie hekelt de wet die telecombedrijven verplicht om telefoonnummers en mailadressen van klanten een jaar lang op te slaan en ze over te dragen aan de overheid bij de verdenking van terreur.
"Niet ondenkbaar"
De Belgische minister van Justitie, Koen Geens, zegt dat het Belgische anti-terrorismebeleid een goede balans kent tussen mensenrechten en veiligheid. Deze zomer gingen er stemmen op dat het anti-terreurbeleid niet ver genoeg ging, zegt hij tegen De Morgen. "Volgens HRW gaat wat we nu doen al te ver. Dit toont aan dat we tot een goede middenoplossing zijn gekomen."
Geens ging niet in op het politiegeweld, de woordvoerder van de minister van Binnenlandse Zaken wel. Die zei tegen de Belgische krant De Standaard dat het niet ondenkbaar is dat politieagenten soms te ver gaan, omdat ze onder enorme druk staan.
Transparantie
Verder noemt Human Rights Watch de langdurige inzet van militairen in de steden, om de politie te ondersteunen, onwenselijk.
De onderzoekers noemen de Belgische anti-terrorismemaatregelen disproportioneel. "Ze hollen de rechtsstaat uit, ze voeden het wantrouwen van de moslimgemeenschappen tegenover de overheid en ze verdelen de samenleving, juist wanneer die zich zou moeten verenigen om groepen als IS te bestrijden", zegt een onderzoeker van HRW.
HRW vindt ook dat België niet transparant genoeg is. Zo kan het OM geen exacte cijfers meedelen over de honderden huiszoekingen die zijn gedaan. Ook wil het OM geen gegevens kwijt over het aantal aanklachten en veroordelingen na de aanslagen in Parijs.