'Tolheffing personenauto's in Duitsland zo goed als rond'

Nog deze maand is goedkeuring van de Europese Unie te verwachten voor tolheffing in Duitsland, melden Duitse media. Duitsland wilde begin dit jaar al tol gaan heffen op de snelwegen, maar vanwege ernstige bezwaren van andere Europese landen en de EU liep het project een jaar vertraging op.

Op verzoek van Brussel moeten nog wel twee zaken worden aangepast. Zo moeten automobilisten ook een vignet voor korte tijd kunnen krijgen. In het oorspronkelijke plan was alleen sprake van een vignet voor tien dagen, twee maanden en een jaar.

Een ander punt is het verschil in behandeling tussen Duitse automobilisten en snelweggebruikers uit het buitenland. De Duitse regering wilde de eigen bevolking compenseren door de wegenbelasting te verlagen met het bedrag dat een jaarvignet kost. In plaats van die 'discriminerende' maatregel komt er alleen een lagere wegenbelasting voor schonere auto's in Duitsland.

Vrij verkeer

Vooral de compensatieregeling was omstreden in Europa omdat die in strijd was met het principe van vrij verkeer in de EU.

Een nieuwe datum voor het invoeren van de tolheffing is nog niet genoemd. Duitsland hoopt er 513 miljoen euro per jaar mee binnen te halen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl