NOS SchaatsenAangepast

Alles is nieuw aan Thialf, inclusief een luchtgordijn

Alles is nieuw aan Thialf, inclusief een luchtgordijn

Bijna is het zover. De verbouwing van schaatsstadion Thialf zit in de afrondende fase. De eerste wedstrijden worden op 9, 10 en 11 december verreden tijdens de wereldbeker, maar donderdag stond er al een rondleiding op het programma.

IJsmeester Beert Boomsma is trots. Hij noemde Thialf "by far de meest moderne schaatshal". Er is een luchtgordijn gemaakt over de tribune, om te voorkomen dat grote drukte invloed heeft op het ijs.

"Wat de mensen uitademen wordt direct opgevangen door het luchtgordijn en boven hen afgezogen. De lucht wordt behandeld, gedroogd en weer teruggeblazen. Droge lucht wordt bovendien van binnenuit afgedreven."

Als schaatsnatie wil je de mooiste baan hebben.

Sven Kramer

Topschaatsers Sven Kramer en Michel Mulder staan te trappelen om wedstrijden te rijden in het vernieuwde Thialf. De olympisch kampioenen verwachten dat ze nog snellere tijden kunnen neerzetten.

"Het ziet er fantastisch uit", reageerde Mulder enthousiast op de nieuwe baan en de faciliteiten. Ook is hij heel blij met de vernieuwde klimaatbeheersing. "Dat is natuurlijk heel belangrijk voor snelle tijden. Als de ijsmeester er optimaal ijs kan neerleggen dan denk ik dat Thialf opnieuw de snelste laaglandbaan ter wereld wordt en dat er weer baanrecords worden verreden."

Kramer: fantastisch

Ook Kramer reageerde enthousiast. "We hadden van tevoren niet kunnen dromen dat het zo fantastisch zou worden. Natuurlijk is de klimaatbeheersing heel belangrijk voor een schaatser. Die draagt bij aan nog snellere tijden. Nederland liep op dat vlak wel een beetje achter in vergelijking met andere landen. Als schaatsnatie wil je natuurlijk ook de mooiste schaatsbaan hebben."

Eind januari 2017 wordt het vernieuwde ijsstadion officieel geopend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl