De Turkse president Erdogan
NOS NieuwsAangepast

Erdogan noemt Duitsland toevluchtsoord voor terroristen

De Turkse president Erdogan zegt dat Duitsland "een toevluchtsoord voor terroristen" is geworden. Koerdische PKK-strijders en leden van de Turkse radicaal-linkse beweging DHKP-C kunnen er al decennialang terecht zonder dat de overheid ingrijpt, zei Erdogan tijdens een toespraak in zijn paleis in de hoofdstad Ankara.

Hij zegt dat ook de Gülen-beweging, die volgens hem achter de mislukte staatsgreep van afgelopen zomer zit, voet aan de grond heeft gekregen in Duitsland. Volgens Erdogan is het Duitsland niet gelukt om aanhangers van de beweging op te pakken en uit te leveren aan Turkije. "De geschiedenis zal jullie veroordelen voor medeplichtigheid aan terrorisme", richtte hij zich tot Duitsland.

Aangifte

De verhoudingen tussen Duitsland en Turkije zijn al langer verstoord. Dit voorjaar deed Erdogan aangifte tegen de Duitse komiek Jan Böhmermann, die een satirisch gedicht over de Turkse president had gemaakt. Daarna erkende de Duitse Bondsdag de Armeense genocide, tot woede van Turkije.

Na de mislukte staatsgreep uitte Duitsland felle kritiek op de Turkse regering. In augustus probeerde Duitsland te banden aan te halen door topdiplomaat Ederer naar Turkije te sturen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl