NOS NieuwsAangepast

Strengere regels voor luchtdrukwapens

Staatssecretaris Dijkhoff gaat door met een wetsvoorstel om luchtdrukwapens verder aan banden te leggen. Een meerderheid in de Tweede Kamer steunt de plannen.

Volgens onder meer PvdA, CDA, D66 en SP zijn er nu te weinig restricties aan het kopen, bezitten of gebruiken van zware luchtbuksen, wat tot gevaarlijke situaties leidt. Ook de controle moet beter, vindt de Kamer.

Onderzoek door het Nederlands Forensisch Instituut wijst uit dat er in de periode 2011-2015 jaarlijks gemiddeld 60 incidenten zijn geregistreerd. Dertien personen raakten daarbij gewond. Er waren twee incidenten met dodelijke afloop.

Luchtdrukwapens met een kracht vanaf 80 kilojoule kunnen ernstige verwondingen toebrengen, aldus Dijkhoff.

Sporters

SP-Kamerlid Kooiman: "Uit het onderzoek naar het aantal incidenten blijkt wel dat regels nodig zijn. Er komen ook steeds meer goedkopere en krachtiger modellen luchtdrukwapens op de markt. Door een grens aan de zwaarte van de wapens te stellen ondervinden zo min mogelijk schietsportliefhebbers overlast. Die gebruiken lang niet allemaal deze zware luchtdrukwapens."

De VVD vroeg donderdagmorgen in een debat staatssecretaris Dijkhoff om zijn plannen in goed overleg met de schietsportsector uit te werken. "Wij onderstrepen ook het belang van strenge veiligheidsregels maar de sporters mogen daar niet de dupe van worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl