NOS NieuwsAangepast

Uitgifte obligaties EU-fonds succes

Het Europese noodfonds (EFSF) heeft met succes voor het eerst zijn eigen obligaties uitgebracht. De zes-jaarse lening van in totaal 5 miljard euro was bijna tien keer overtekend.

De Duitse minister van Economie Brüderle benadrukte meteen dat dit rust geeft op het eurofront. "Het betekent dat het noodfonds groot genoeg is en er ook genoeg vertrouwen is in de Europese aanpak."

Er zouden zo'n 500 investeerders hebben meegeboden op deze nieuwe obligaties, vooral uit Azië. De obligaties hebben een rating meegekregen van AAA, de beste rating die uitgedeeld wordt door kredietbeoordelaars. Bekend is dat China en Japan van tevoren hun interesse hadden getoond.

Ierland

Het geld wordt gebruikt voor de lening aan Ierland. Dat land moest bij het noodfonds aankloppen omdat het zelf niet meer tegen normale rentetarieven aan geld kon komen om de begrotingsgaten te vullen.

Dit jaar zou het EFSF voor zestien miljard euro aan obligaties gaan uitgeven. Het noodfonds heeft 440 miljard in kas van alle eurolanden en kan met dat geld als garantie zelf obligaties uitgeven.

Ondertussen lijkt het inderdaad wat rustiger op het front van de eurocrisis. De rentes op de obligaties van Spanje en Portugal dalen alweer wat: een teken dat de angst voor een acuut probleem in die landen verminderd is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl