Een Amerikaanse soldaat patrouilleert bij een militair voertuig in Afghanistan
NOS NieuwsAangepast

Gouverneur: 30 Afghaanse burgers dood bij Amerikaanse luchtaanval

In de Noord-Afghaanse provincie Kunduz zijn bij een Amerikaanse luchtaanval zeker dertig burgers omgekomen, meldt de gouverneur van de regio. Onder de doden zijn vrouwen, kinderen en ouderen. Ook raakten tientallen burgers gewond.

De Amerikanen kwamen in actie toen Afghaanse troepen, versterkt met Amerikaanse adviseurs, door Talibanstrijders onder vuur werden genomen. Twee Amerikaanse militairen kwamen om bij de schotenwisseling met de Taliban, nog eens twee Amerikanen raakten gewond. Ook zijn 65 Talibanstrijders gedood.

Een Amerikaanse generaal in Afghanistan bevestigt dat er luchtaanvallen zijn uitgevoerd in Kunduz, maar zwijgt over de burgerdoden.

Sinds het Amerikaanse leger Afghanistan binnenviel in 2001 zijn in totaal 1865 Amerikaanse militairen bij operaties gedood. In januari gebeurde dat voor het laatst, tot er vandaag dus twee nieuwe sterfgevallen bijkwamen.

Geheime operaties

Er zijn nog bijna 10.000 Amerikaanse militairen in Afghanistan gestationeerd. Een deel van hen neemt deel aan de NAVO-trainingsmissie om het Afghaanse leger op te bouwen en te versterken. Enkele duizenden Amerikanen voeren in Afghanistan geheime operaties uit om de Taliban en andere terroristen te bestrijden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl